Міжнародні переговори на найвищому рівні відбуваються нині в Нью-Йорку, де триває ювілейна 70-та сесія Генеральної асамблеї ООН. Учора перед її учасниками виступив Президент України Петро Порошенко. Через різницю у часі деталі промови ми подамо в наступному номері. Натомість, як повідомляє наш власний кореспондент у США Олександр ТАУКАЧ, головні питання, над якими глава нашої держави пропонує задуматися членам Об’єднаних Націй, були відомі заздалегідь, а саме — це реформи Ради Безпеки, боротьба з тероризмом і створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга», а також проблеми глобального розвитку.

Втім, звичайно, найцікавіші й найважливіші переговори проходили не в сесійній залі Генасамблеї, а за зачиненими дверима у двосторонніх форматах. Не бракувало таких зустрічей і в Петра Порошенка. Одна з найважливіших — з Президентом США Бараком Обамою.

США нині — один із ключових союзників України у протистоянні російській агресії. Фінансова та політична підтримка Сполучених Штатів стала одним з найбільш дієвих чинників того, що, як кажуть політологи, Росія не пішла далі. До речі, згадуючи нашу державу в своїй промові перед Генеральною Асамблеєю, Барак Обама пояснив свою позицію так: «Ми наполягаємо, що кризу в Україні треба розв’язати у такий спосіб, щоб забезпечити самостійне визначення майбутнього, а також повернути контроль над територією для сучасної демократичної України». За його словами, міжнародне співтовариство не може залишатися осторонь, дивлячись на анексію Криму і агресію на сході України, і якщо не давати відсіч подібним неоголошеним війнам, вони можуть прийти в будь-яку країну. «Те, що сталося в Україні, може повторитися в будь-якій частині світу, і саме в цьому був сенс санкцій проти Росії», — продовжив Обама.

До речі, згадав він і про російську пропаганду, яку обережно назвав «державними медіями», заявивши, що, подаючи інформацію про санкції, вона викривляє причини їх запровадження. Прикметно, що міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров при цьому прискіпливо щось нотував, не піднімаючи голови. Склалося враження, що він чи то не може дивитися в очі промовцю, чи то вже пише щось для «державних медій».

Достеменно не відомо про що говорили віч-на-віч президенти України та США, але наш постійний представник Юрій Сергеєв назвав розмову «дуже серйозною», а прес-служба глави держави повідомила, що Президент Обама запевнив, що Сполучені Штати будуть і надалі підтримувати Україну, яка впроваджує реформи та продовжує шукати дипломатичне вирішення конфлікту на Донбасі.

Наступною за важливістю зустріччю П. Порошенка можна назвати двосторонні переговори з Президентом Польщі Анджеєм Дудою (на знімку внизу). Це були перші перемовини з новим очільником нашого стратегічного партнера на Заході. Глави двох держав обговорили ситуацію на Донбасі. Президент Польщі акцентував увагу на неприпустимості «замороження» конфлікту. Обидва лідери засудили проведення псевдовиборів на окупованих територіях і погодилися, що в разі їх проведення має бути посилено військово-технічну допомогу Україні та санкції проти Росії. Вони також обмінялися думками стосовно розвитку регіонального співробітництва, зокрема в форматі «Вишеградська четвірка + Україна», та домовилися про наступну зустріч у цьому форматі.

 

 

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

Крім того, Президент України провів зустріч з Прем’єр-міністром Японії Шіндзо Абе. Він подякував за масштабну фінансову допомогу, яку надає Японія для стабілізації економічної ситуації, реалізації реформ та важливих інфраструктурних проектів, зокрема, модернізації Бортницької станції аерації, на що Токіо виділив майже 900 млн. доларів кредиту. З Федеральним президентом Республіки Австрія Гайнцем Фішером Петро Порошенко домовився про направлення в Україну бізнес-місії австрійських ділових кіл на чолі з міністром закордонних справ.

Ще одна важлива деталь візиту П. Порошенка на сесію Генасамблеї —виступ на Саміті з питань миротворчості. У промові він нагадав, що «Україна залишається однією з основних країн, яка надає військові вертольоти для ООН — найбільш необхідні й цінні активи, що дозволяють проводити сьогоднішні складні місії». «Ми готові підсилити операції ООН 6 українськими військовими вертольотами з Ліберії і Кот-д’Івуару після завершення операцій ООН у цих країнах», — повідомив Президент. При цьому Петро Порошенко підкреслив, що наша держава готова це зробити у вкрай важких безпекових умовах, будучи об’єктом агресії Російської Федерації.

До слова, про агресора. Весь світ із зацікавленням чекав на виступ Володимира Путіна перед Генасамблеєю. Ще б пак — російський лідер не навідувався в ООН з 2005 року, а тепер «раптом» відчув нестримне бажання про щось повідати світу. Його промова справді здивувала. І передусім тим, що найбільша її частина була присвячена боротьбі з так званою «Ісламською державою». Склалося враження, що питання ІДІЛ — це головна проблема російської зовнішньої політики. Крим пан Путін не згадав ані словом, натомість багато говорив про міжнародне право і Статут ООН.

Ось одна з цитат, які вражають своєю лицемірністю найбільше: «Зрозуміло, будь-яка допомога суверенним державам може й повинна не нав’язуватися, а пропонуватися і винятково у відповідності до Статуту ООН. Все, що робиться і буде робитися у цій сфері у відповідності до норм міжнародного права, повинно бути підтриманим нашою Організацією, а все, що суперечить Статуту ООН, — відкинуто», — заявив Володимир Путін, говорячи про Сирію і очевидно забуваючи про численні гумконвої, які всупереч усім міжнародним нормам ще з минулого літа колесять Донбасом. Вже не кажучи про «зелених чоловічків», пам’ятники яким з’являються на Алтаї, танкістів із Бурятії та десантників, могили яких марно приховують під Псковом. Простою мовою для Путіна Статут ООН — «як дишло, куди повернеш, туди й вийшло». У Сирії вигідно підтримувати Башара Асада, який вже доволі сильно скомпрометував себе (згадати хоча б використання хімічної зброї у серпні 2013 року), то тут господар Кремля згадує про міжнародне законодавство. В Україні він його відверто порушує, тому стосовно Києва говорить про заколот «певних сил». До речі, жодного разу не сказав яких. Абревіатура США у звинувачувальних промовах не прозвучала. І це легко пояснити: сирійська авантюра, як сподівається Путін, переключить увагу світової спільноти з України на Близький Схід, а тут він запропонує мирний план, і всі кримсько-донбаські авантюри зникнуть з порядку денного. А потім і про скасування санкцій можна буде поторгуватися. Чи станеться так? Навряд чи. Тим більше, що «миротворча діяльність» Росії ще ніде не була успішною.

 

 

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).

Наостанок не можна не згадати про сміливий вчинок наших дипломатів та парламентаріїв. Під час виступу Путіна вони розгорнули розстріляний, але вцілілий прапор України, який «пройшов» Іловайський котел (на знімку вгорі). Цей стяг — наочне свідчення того, чим для Росії є Статут ООН, так само як і решта міжнародного законодавства.