Японський прем’єр-міністр Шіндзо Абе, нещодавно затверджений на нову трирічну каденцію на посаді лідера ліберал-демократів, оголосив зміни в економічній політиці уряду. Взято курс на різке збільшення ВВП країни — до 600 трлн. єн (майже 5 трлн. доларів). Це більш як на 100 трлн. єн перевищує ВВП країни нині.


За рахунок чого ліберал-демократи мають намір досягти такого показника? Абе вважає, що завдяки залученню якомога більшої кількості громадян до економічного прогресу. «Японія стане суспільством, у побудові якого всі зможуть взяти активну участь», — заявив він. Прем’єр назвав три головні напрямки розвитку країни: сильна економіка, підтримка сімей з дітьми та поліпшення соціального забезпечення людей старшого покоління.

Тобто, сильна економіка — це «надія» країни, «мрія» — це виховання нового покоління і «спокій» — це соціальне страхування, турбота про старість.


При цьому перед Японією постає завдання зменшити величезний держборг, який вдвічі перевищує ВВП країни. Часові орієнтири, коли мають здійснитися ці плани, Абе не окреслив. Очевидно, йдеться про найближчі три роки.


Економічні інструменти зміняться мало. Як і раніше, завдання полягає в подоланні довготривалої дефляції через пом’якшення політики нацбанку, програм ослаблення єни, зниження відсоткових ставок, стимулювання запозичень, збільшення витрат споживачів та підприємців і, таким чином, — намаганням «розігнати інфляцію».


Реальність (враховуючи кризові явища в світовій економіці, зокрема в сусідньому Китаї), нині не надто сприятлива. У серпні — вперше за останні 2,5 року — Японія зіткнулася з дефляцією. Споживчі ціни без урахування вартості свіжих продуктів харчування зменшилися на 0,1% (в перерахунку на річні показники).


Утім, аналітики стверджують, що до дефляції головним чином призвело різке зниження цін на енергоносії і «провальними» дії уряду та нацбанку вважати не можна. Аналітики переконані, що до кінця року влада здійснить ще один етап пом’якшення грошово-кредитної політики задля боротьби з дефляцією. Очільник Банку Японії Харухіко Курода впевнений, що досягне показника рівня інфляції в 2% уже в середині 2016 року. Однак з огляду на економічні процеси у світі експерти сумніваються, що цієї мети вдасться досягнути.


Токіо.