У вівторок, 29 вересня, у Мінську Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі таки підписала угоду про відведення від лінії зіткнення озброєнь калібром менше 100 мм. Під документом свої автографи поставили ОБСЄ (Мартін Сайдік), Україна (Леонід Кучма), РФ (Азамат Кульмухаметов).

 

Відведення озброєнь проходитиме в два етапи під контролем Спеціальної моніторингової місії Організації безпеки й співробітництва в Європі. Почнеться процес через два дні після повного припинення вогню, про це повідомив на прес-конференції за підсумками зустрічі спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік. За його словами, спочатку плановано відвести танки (на це дається 15 днів), потім артилерію та міномети (протягом 24 днів).
Мартін Сайдік також розповів, що свої підписи під угодою поставили представники невизнаних «ДНР» і «ЛНР» Денис Пушилін і Владислав Дейнего. Тепер очікується, що документ підпишуть і лідери невизнаних «республік» Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.
«Україна також вимагає від окремих районів Донецької і Луганської областей негайного й безумовного виконання цих угод як невід’ємної частини Мінських угод», — повідомила у Фейсбук прес-секретар українського представника на переговорах Леоніда Кучми.
Як заявив у телеефірі спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов, статистика останніх трьох тижнів свідчить про те, що російсько-терористичні угруповання значно, у рази, зменшили й інтенсивність обстрілів наших позицій, і кількість використання зброї калібром більше 100 мм. Мовляв, є надія, що бойовики, «одержавши відповідні вказівки своїх керівників, дотримаються умов Мінської угоди в частині невикористання зброї калібром більше 100 мм».
Тим часом група «ІС» повідомляє: ситуація в зоні АТО загострилася, гібриди активізували снайперів і 120-мм міномети. У Донецьк прибули 800 російських військових. Крім того, противник продовжує проводити перегрупування незаконних збройних формувань, доукомплектовуючи їх військовослужбовцями ЗС РФ. Учора на окупований Донбас прибув ювілейний, 
40-й, путінський «гумконвой». Помічено, що після прибуття чергової «посилки» із Кремля спостерігається ескалація напруженості в зоні бойових дій. Не виключено, що після ГА ОНН і зустрічі «нормандської четвірки» у Парижі 2 жовтня Москва, не досягши своїх цілей за столом переговорів, продовжить шантажувати Київ і його міжнародних прихильників новим витком військового протистояння на Донбасі.