Нещодавно в стінах ООН пролунало застереження про те, що ситуація в Україні не повинна стати «забутим конфліктом». Якщо судити по подіях 28 вересня, першого дня загальнополітичної дискусії в Генасамблеї, то могло здатися, що побоювання виявилися недаремними. Серед домінуючих тем — як на трибуні, так і в пресі — були Сирія, Ісламська держава (ІДІЛ), біженці. Однак, як зазначають оглядачі, на другий день високих дебатів нагадування про триваюче кровопролиття в центрі Європи пролунало з особливою силою.

 

«Президент України Петро Порошенко приїхав у Нью-Йорк на 70-ту сесію Генеральної Асамблеї ООН, щоб повернути питання про конфлікт своєї країни з Росією і підтримуваними Москвою сепаратистами в центр уваги міжнародного співтовариства», пише впливовий американський журнал Foreіgn Polіcy.


Як відзначає видання, Порошенко «був гранично відвертий у своїй критиці президента Росії Володимира Путіна, заявивши, що анексія Криму й участь Кремля у конфлікті на сході України є ніщо інше, як фінансування Москвою терористів».


У своїй промові у вівторок український лідер наголосив, що агресія була вчинена постійним членом Ради Безпеки, а також гарантом безпеки України за Будапештським меморандумом її суверенітету, територіальної цілісності й непорушності кордонів.


«Незважаючи на факти, Росія відмовляється офіційно визнати пряме військове втручання, але сьогодні ні в кого немає сумніву в тому, що це агресивна війна проти моєї країни», — заявив Петро Порошенко. «Я хочу підкреслити, що в моїй країні немає громадянської війни й немає внутрішнього конфлікту. Українська територія, окупована Росією у Криму й на Донбасі, становить приблизно 44 тисячі квадратних кілометрів».


Цей факт було підхоплено американською пресою, включаючи газету The Wall Street Journal, яка додала, що Порошенко закликав Росію забезпечити повний доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх захоплених територій, виведення іноземних військ, техніки й найманців з української землі, а також відновлення повного контролю Києва над державним кордоном із Росією.


Великий інтерес також спричинили висловлювання П. Порошенка щодо ролі Росії у боротьбі з тероризмом. The Washіngton Post, наприклад, опублікувала статтю під таким заголовком: «Український президент висміює Путіна перед ООН». «Описуючи реакцію на пропозицію Путіна сформувати коаліцію для боротьби з терористичними загрозами, газета відзначила, що голос Порошенка «був сповнений сарказму», коли він заявив: «Хороша історія, але їй важко повірити! Як можна закликати до створення антитерористичної коаліції, коли ви заохочуєте тероризм біля власного порога? Як можна говорити про мир і легітимність, якщо ви ведете війну за допомогою маріонеткових урядів? Як можна говорити про свободу націй, якщо ви караєте свого сусіда за вибір, який він зробив?»


У свою чергу USA Today привернула увагу до слів українського лідера про те, що конфлікт в Україні це не єдина гібридна війна, яку розв’язала Росія. «Who’s next?» — процитувала газета слова Порошенка, який виголосив промову англійською.


У своєму виступі глава Української держави наголосив: для того, щоб зберегти свій вплив у сусідніх країнах, Росія протягом багатьох десятиліть свідомо створювала навколо себе пояс нестабільності. «Це Нагорний Карабах, Придністров’я, Абхазія, Південна Осетія, Крим, Донбас», — сказав Порошенко. «Це затяжні конфлікти, які підтримуються або безпосередньо пов’язані з Росією. Кремль іде далі, і в ці дні російські «зелені чоловічки» ступають на сірійські землі. Що або хто наступний?»


Не менш пильну увагу привернули й пропозиції глави України про реформу Ради Безпеки. Він засудив застосування Росією права вето в березні 2014 року стосовно резолюції, у якій йшлося про територіальну цілісність України, а також стосовно резолюції про створення міжнародного кримінального трибуналу для розслідування катастрофи «Боїнга» Малайзійських авіаліній. Президент сказав, що можливість Росії накласти вето в Раді Безпеки ООН не дозволяє створити миротворчу операцію ООН на Донбасі.


Петро Порошенко заявив, що неправомірне використання вето — «ліцензія на вбивство». Він назвав такий стан речей неприйнятним і закликав обмежити право на застосування вето, а надалі повністю його скасувати.

Президент наголосив, що володіння правом вето не повинне використовуватися для заохочення і виправдання злочинів.


Нью-Йорк.

 

На знімку: Петро Порошенко виступає перед учасниками 70-ї сесії Генасамблеї ООН.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).