«Японія хоче, щоб ООН стала організацією, яка відповідає XXІ століттю», — заявив прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе, виступаючи з трибуни Генеральної Асамблеї ООН. Він переконаний, що задля цього необхідно реформувати Радбез, збільшити кількість країн, які входять до її складу, та забезпечити належне представництво усіх частин світу. Японія, яка робить вагомий внесок у здійснення глобальних цілей розвитку, прагне стати постійним членом Ради Безпеки.


Раніше, виступаючи на саміті ООН із сталого розвитку, Абе уточнив, що за 60 років у розвиток міжнародного співтовариства Японія вклала майже 330 млрд. доларів, і пообіцяв, що «Японія і надалі збільшуватиме свою допомогу біженцям та внутрішньо переміщеним особам із Сирії та Іраку». Тільки нинішнього року обсяг допомоги становитиме 810 млн. доларів. Крім того, 2 млн. буде виділено на допомогу Лівану і 2,5 млн. дол. — Сербії та Македонії, які зіткнулися із величезним напливом біженців.


Ще одна тема, яка хвилює Країну вранішнього сонця, — це скорочення в світі арсеналів ядерної зброї. Шіндзо Абе повідомив, що Японія як держава, що виступає за повне її знищення, готує новий проект резолюції, котрий передбачає об’єднані зусилля міжнародного співтовариства задля зменшення атомної загрози, і переконана, що резолюція буде підтримана багатьма країнами світу.


У рамках ювілейного засідання Генасамблеї ООН відбулася зустріч Прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе та Президента України Петра Порошенка. Як ідеться в офіційних повідомленнях, сторони обговорювали двостороннє співробітництво, подальшу співпрацю України та країн «великої сімки» з огляду на те, що з 1 січня 2016 року Японія головуватиме у G7, а також підтверджено, що візит українського Президента до Японії буде здійснено наступного року.


Токіо.