Урочисте відкриття Німецького тижня енергоефективності відбулося в Сєверодонецьку й зібрало, крім представників підприємств і громадськості, багато молоді (на знімку). Пояснюється це тим, що інформаційна кампанія передбачає багато різних заходів, які будуть цікаві саме дітям і молоді: майстер-класи, інтерактивні ігри, флешмоби, уроки енергоефективності тощо. Організаторами тижня виступили Луганська регіональна Асоціація міст України спільно з обласною ВЦА, Сєверодонецькою міськрадою і проектом «Енергоефективність у громадах», який реалізує міжнародна організація Gesellschaft fur Іnternatіonale Zusammenarbeіt (GІZ) Gmbh.

Для Луганщини проблема енергозабезпечення й енергозбереження стоїть гостро. Через брак електроенергії сьогодні простоює частина провідних промислових підприємств. Проект «Енергоефективність у громадах», який реалізують у Сєверодонецьку, допоможе громадам визначити пріоритетні напрями в заощадженні ресурсів. Наприклад, у Сєверодонецьку за допомогою корпорації НЕФКО впроваджено пілотні проекти освітлення міста з використанням світлодіодних світильників. За фінансової допомоги цієї корпорації модернізують і реконструюють систему опалення в житлових мікрорайонах. Варто відзначити, що програма енергоефективності значною мірою стосується мешканців міст. Але у керівника Луганської обласної ВЦА уже є розрахунки, які доводять: якщо впроваджувати сучасні технології повсюдно, область зможе знизити рівень споживання енергії майже на 35—45%.
На жаль, через воєнні дії консорціум з енергоефективності не зміг охопити всі заплановані міста Луганщини. Поки що пощастило Сєверодонецьку. Але, як повідомила виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко, в області створено регіональну раду з енергоефективності, за допомогою якої вдалі напрацювання поширюватимуть по всьому підконтрольному Україні регіоні.

Луганська область.

Фото прес-служби обласної ВЦА.