Віталій КЛИЧКО (фракція «УДАР»):
— Минуло понад 40 днів після вбивств на Майдані, а досі не названо імен вбивць. Невже вони всі сховалися в Москві чи стали новим кримським «беркутом»? Це наш борг перед загиблими — знайти, затримати і покарати вбивць. Ми вже цього тижня чекаємо на звіт керівників цілого блоку про результати розслідувань. Але ми розуміємо, що правоохоронним органам сьогодні не просто. Ситуації, коли лунає стрілянина в Києві і розгулюють молодики з безконтрольною кількістю зброї, треба покласти край.
Цього тижня ми повинні підготувати базу для того, щоб ефективно розв’язати проблеми в контексті окупованих територій і в боротьбі з економічною та соціальною кризою. І перше питання, яке стоїть сьогодні на порядку денному — це питання Криму.
Петро ЦИБЕНКО (фракція КПУ):
— Рішення парламенту щодо секвестру Державного бюджету на 2014 рік та прийняття антикризових заходів інакше як шоковою терапією або крематорієм назвати не можна. Це голосування значною мірою було знаковим.
Три місяці вчорашня опозиція, а нинішня влада, доводила українському народу: ми не такі, як попередники, ми не такі, як вони — ми чесні, ми порядні, ми сповідуємо європейські цінності. А потім прийшли до зали засідань Верховної Ради України і одним голосуванням підтвердили: такі ж самісінькі, бо «затягнули паска» народу України не на животі українському бідоласі, а на шиї. Ви так само обібрали, обікрали ветерана, інваліда, пенсіонера, безробітного, ви обікрали злиденного і каліку. То чим же ви кращі?
Сергій СОБОЛЄВ (фракція ВО «Батьківщина»):
— Безпрецедентний випадок, який стався у понеділок увечері на Хрещатику, та незаконне бряцання зброї, яке відбувається на вулицях інших міст України, а також події на засіданні ТСК з розслідування загибелі Музичка, де відбулась спроба відсторонити з посади главу МВС — все це ланцюг спланованої у Кремлі операції з дестабілізації в органах внутрішніх справ та дестабілізації ситуації в Україні.
Треба терміново ухвалити проект постанови №4614 про негайне роззброєння всіх незаконних формувань.
МВС та СБУ спільним наказом дали два тижні для здачі зброї, за цей час тисячі людей скористались цим правом та здали зброю, що звільняє їх від адміністративної та кримінальної відповідальності. Відтак, будь-хто, хто зберігатиме незаконно зброю, є поза законом.
Анатолій КІНАХ («Економічний розвиток»):
— Необхідно висловити щиру подяку за ту потужну підтримку, яку Україна відчуває від світового співтовариства. І на Генеральній сесії Асамблеї Організації Об’єднаних Націй відбулася надзвичайно важлива для України подія. Резолюцію Генеральної асамблеї ООН, де чітко зафіксовані територіальна цілісність України, незаконність так званого кримського референдуму, засудження агресії Російської Федерації проти України, підтримали сто держав. Має принципове значення, щоб і ми виконували свої українські домашні завдання. І одне із першочергових — це необхідність забезпечення правопорядку, високого рівня захисту прав людини, життя, здоров’я, безпеки громадян України на всій території.
Олесь ДОНІЙ (група «Суверенна європейська країна»):
— Ми наполягаємо, щоб законопроект про боротьбу з кнопкодавством, а відповідно введення сенсорної кнопки був поставлений на голосування і проголосований. І це тоді відповідатиме не лише нашим гаслам, а і показуватиме приклад для нації.
Ми наполягаємо, щоб було повернуто питання про скасування пенсійної реформи.
Ми вимагаємо, щоб ви поставили на голосування законопроект Сергія Міщенка про спадщину. Бо гроші, які йдуть за цю спадщину, вони осідають в кишенях чиновників і не наповнюють бюджет.
Олег ТЯГНИБОК (фракція ВО «Свобода»):
— Парламент має взяти на себе місію формування нової доктрини зовнішньої політики та обороноздатності України. Маємо виправити огріхи у цій царині, допущені до цього часу в українському законодавстві. Саме тому фракція ВО «Свобода» пропонує українському зовнішньополітичному відомству звернутися до держав, які гарантували безпеку України згідно з Будапештським меморандумом 1994 року, зокрема Великої Британії та США, із закликом підписати двосторонні угоди з Україною. Ці угоди дозволять нам наростити обороноздатність держави і захисти Україну.
Нині у форматі антипутінської коаліції, яка вже почала формуватися після голосування в ООН, треба звернутися до Конгресу США із закликом відродити практику так званого ленд-лізу, який під час Другої світової війни був запропонований Рузвельтом. Це передбачає, що країна, яка потерпає від дій агресора, але не має в достатній кількості фінансів для закупівлі військового озброєння, може позичити ці кошти в інших країн.
Михайло ЧЕЧЕТОВ (фракція Партії регіонів):
— Сьогодні склалася непроста, досить складна і політична, і соціально-економічна ситуація в державі. Це потребує максимального єднання країни й консолідації в суспільстві. Що стосується простих людей, то на Заході, хто розмовляє українською, і на Сході, хто спілкується російською мовою, у них є єдине розуміння того, що всі ми одна велика багатонаціональна українська родина.
Проблема номер один — максимальна децентралізація влади, передача прав і повноважень у регіони, місцевим громадам, проведення територіально-адміністративної реформи.