Оригінали старослов’янської рукописної книжності практично недоступні, адже зберігаються вони за «сімома замками» у спеціальних сховищах і не завжди в Україні. Більшістю цінних манускриптів заволоділи Москва, Санкт-Петербург, Лондон, Берлін, Варшава. А ось точні копії оригіналів пам’яток давньослов’янської писемності можна було побачити днями у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Привіз їх автор — юрист за професією і каліграф за захопленням Юрій Храпай з Києва. Називається колекція «Книги є ріки, що наповнюють Всесвіт увесь». Тут представлені копії аркушів і розворотів найдавніших давньослов’янських рукописних книг, факсимільних видань церковних манускриптів, художніх заставок і мініатюр унікальних пам’яток ХІ—ХVІ століть — всього майже півдесятка експонатів.


Вперше у Тернополі автор презентував копії оригіналів мініатюр, які прикрашають Холмське Євангеліє. Вони створені на натуральному пергаменті, покриті листовим золотом і яєчною темперою, виготовленою за рецептами, яким понад дві тисячі років.


Вперше виставка відбулася у Софії Київський у травні цього року. Після Тернополя її обіцяють показати львів’янам та одеситам.


Тернопільська область.

 


На знімку: Юрій Храпай демонструє відтворені скарби.


Фото автора.