Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що зміни до Конституції, в яких буде прописано реформу місцевого самоврядування та ліквідацію обласних державних адміністрацій, мають бути готові до 15 квітня. Про це він сказав під час учорашнього урядового засідання.
«Люди на місцях хочуть контролювати владу. Люди на місцях хочуть призначати і мати відповідальну владу. І уряд зобов’язаний дати чітку відповідь: що буде зроблено з метою її децентралізації. Як людина, яка проживає у Львові чи в Донецьку, зможе прийти до обласної влади і сказати: «Ми вас призначили, і ми від вас вимагаємо відповідальності й виконання того, що ви нам обіцяли», — зауважив А. Яценюк.
З огляду на це прем’єр зазначив, що перше рішення, яке повинно бути прийнято в рамках затвердження концепції реформування самоврядування — ліквідація обласних та районних державних адміністрацій, має бути прописано в новому проекті Конституції.
«Підтримую рішення про те, що виконавчі комітети відповідних місцевих рад повинні обиратися місцевими радами, і саме там виконавчі комітети повинні взяти на себе всю повноту відповідальності за роботу в області, за фінансовий розвиток, за інфраструктуру, за будівництво доріг, шкіл, лікарень», — сказав він.
Що стосується формування місцевих бюджетів, то, за словами Прем’єр-міністра, регіони мають бути зацікавлені працювати над створенням робочих місць, розвитком бізнесу. Інструмент такого зацікавлення дуже простий — частина податку на прибуток має залишатися на відповідній території. Тоді відповідний голова виконкому робитиме все для того, щоб його підприємства працювали і щоб більше сплачували податків. Крім того, обласні виконавчі комітети повинні мати право самостійно встановлювати місцеві податки і збори та їхні ставки.
Водночас А. Яценюк наголосив, що розділи, які стосуються місцевого самоврядування, має бути виписано в проекті Основного Закону так, щоб відповідати Європейській хартії місцевого самоврядування. «У нас немає трьох років на те, щоб чекати на зміни. Нам потрібно діяти швидко, оперативно і правильно», — наголосив прем’єр.
Як відомо, в реалізації реформи місцевого самоврядування нам зголосилися допомогти польські експерти. Вони вже прибули до нашої країни на запрошення віце-прем’єр-міністра —  міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана. Під час першого спільного засідання було обговорено план спільних дій і визначено пріоритетні реформування. Зокрема, йшлося про підготовку законодавчої бази для впровадження змін. Перші необхідні зміни в законодавство обіцяють напрацювати вже протягом місяця.
Крім того, україно-польська експертна група має напрацювати моделі розподілу повноважень між усіма рівнями місцевого самоврядування (громада, район, область), їх фінансового забезпечення (розподіл податкових надходжень), а також визначити механізми підготовки місцевих громад до ефективного виконання нового кола повноважень.
Свого часу в Польщі реформа місцевого самоврядування стала основою докорінних змін у країні. «Саме вона спричинила зменшення корупції на місцевому рівні, зростання підприємств малого та середнього бізнесу, демократизувала країну і призвела до того, що відносини на місцях стали більш демократичними і прозорими», — розповів шеф Канцелярії Президента Республіки Польща Яцек Міхаловскі.
Польські експерти запевнили, що супроводжуватимуть українських урядовців на всіх етапах впровадження змін.
Ще одне питання, яке порушили на засіданні уряду, стосувалося реалізації майна, яке продавалося за рішеннями судів. «Ми повністю змінюємо систему реалізації майна, вона тепер буде електронна. Це не велосипед ми придумали, така само система була зроблена в Грузії, коли прозоро, публічно в електронній системі торгів продається будь-яке майно за реальною вартістю без посередників, без корупціонерів», — наголосив А. Яценюк.
Насамкінець він дорікнув посадовцям за пересування в кортежах. Нагадаємо, відповідний сюжет показав один із провідних телеканалів країни. «Я сподіваюся, що це останній сюжет, який я побачу в ЗМІ, про пересування з кортежами», — наголосив Прем’єр-міністр.
 
ДОСЛІВНО
 
Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:
 
«Приймаючи концепцію, уряд висловлює свою політичну та економічну позицію: ми за те, щоб передати права і повноваження в регіони. І саме тому в новій українській Конституції повинно бути змінено формування місцевих органів влади. Я кажу в першу чергу про обласні і районні державні адміністрації, які повинні бути ліквідовані. На їхнє місце мають стати префекти, які не ділять гроші, а відповідають виключно за законність і правопорядок на відповідних територіях».
 
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.