Другий день російська авіація «завдає точкових ударів» по Сирії. Рада Федерації, як відомо, одностайно дала зелене світло цим бомбардуванням. Путін пообіцяв «не занурюватися з головою у цей конфлікт», але й не став чекати (так і сказав), «коли вони прийдуть у наш дім». На відміну від кремлівських небожителів, тверезі аналітики думають зовсім по-іншому. Росія вповзла в чергову криваву авантюру, яка триватиме довгі роки й призведе до ліквідації цього політичного режиму.

 

Ставка офіційної Москви в сирійській війні робиться на концепцію бліцкригу — блискавичної війни, за участі тільки бойової авіації. Насправді логіка будь-якої війни геть інша. Воєнна операція у Сирії загрожує РФ величезними жертвами, які ляжуть на вівтар путінського рейтингу.


І війну в Афганістані політбюро ЦК КПРС починала з такими само фантастичними намірами. Але в політбюро наймолодшому було за 70 років. «Клуб маразматиків» свято вірив у побудову комунізму у всесвітньому масштабі. А Путін мріє ліквідувати санкції та одержати добро від світової спільноти на окупацію Криму й війну на Донбасі.


У Сирію після авантюрного голосування в Раді Федерації повалив російський найманець — «солдати удачі», які рекрутуються у військкоматах. Бажаючих воювати не бракуватиме. Офіцери, крім звичайного грошового забезпечення, отримуватимуть 62 долари, солдати — 43 за кожний день війни. Навіть ховати вбитих російських громадян повезуть за рахунок держави. До речі, російські спецслужби забезпечували бажаючих закордонними паспортами. Російська «Новая газета» пише, що така стратегія принесла результати. Активність кавказького анти-кремлівського підпілля впала вдвічі.


Історія, як відомо, нічого не вчить. Спочатку трагедія, потім фарс. У нинішньому російському випадку — кривавий цинізм. Начебто не було в історії цієї непередбачуваної країни Афганістан і десятків тисяч сумних вантажів «200». Як відомо, за все треба платити. Хоча президент Росії за високими стінами Кремля, звісно ж, перебуває в безпеці. Але де гарантії, що російські найманці, почавши війну на боці Асада, не закінчать її на боці «Ісламської держави»? І де гарантії того, що Москва не стане свідком чергових терактів? За путінське бажання залишитися вічним президентом розплатиться пересічний столичний обиватель.


Що ж стосується України, то участь Росії у війні в Сирії — це благо. Путін, швидше за все, зав’язне в сирійській пустелі. Крила російських літаків у Сирії можуть принести в Росію бурю.


Москва.