Центральною темою осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, що завершується сьогодні у Страсбургу, стали біженці. Цьому питанню присвятили аж три дискусії, за результатами яких ухвалили резолюції. ПАРЄ закликає європейців проявити солідарність і з повагою поставитися до мігрантів, адже абсолютна більшість із них тікають від воєн, збройних конфліктів чи нелюдських умов життя.

 


Як нагадав у своєму виступі генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд (на знімку): «Європа стикалася з такими кризами й у минулому. 1956 року до Австрії прибуло 200 тисяч біженців. Європа тоді була біднішою і менш організованою. Та ми впоралися. Чому ж гадаємо, що не зможемо розв’язати таку ж проблему цього разу?»


Питання війни в Україні на порядку денному не стояло, його обговорюватимуть під час наступної, зимової, сесії. Утім, про нашу державу згадували під час дискусії на тему: «Виконання рішень Європейського суду з прав людини». З’ясувалося, що майже 11 тисяч рішень ЄСПЛ не виконуються. Причому 80 відсотків згаданих справ стосуються лише дев’яти країн із 47 членів Ради Європи — Італії, Туреччини, Росії, України, Румунії, Греції, Польщі, Угорщини та Болгарії.


Фото прес-служби Ради Європи.