150-річчя з дня заснування Полтавського товариства сільського господарства відзначили в обласному центрі. Кульмінацією масштабних заходів на честь ювілею стало урочисте засідання у театрі імені М. Гоголя, де народний депутат, голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий зачитав привітання організаторам і учасникам зборів від Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.

 

«Одвічно для кожного українця найвищими цінностями, за які він готовий покласти життя, є земля і свобода, — наголошує Володимир Гройсман у привітанні. — А село — це життєвий корінь нашого народу, колиска миролюбного українського національного характеру».


Ініціатор відзначення ювілею на державному рівні директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН України Віктор Вергунов зробив ґрунтовний екскурс у «родовід» унікального об’єднання подвижників аграрної науки і практики. Перелік зробленого товариством за понад півтора століття вражає.


З нагоди ювілею на території Полтавської державної аграрної академії урочисто відкрили пам’ятний знак. А в краєзнавчому музеї почала функціонувати виставка унікальних історичних документів і матеріалів та сільськогосподарського реманенту, якому понад 100 років. За участі керівників області та громадськості урочисто презентували конверт та погасили поштову марку, випущені до ювілею товариства «Укрпоштою».

Полтава.

 


На знімку: Віктор Вергунов (ліворуч) та фінансист Алекс Кочубей —один із нащадків фундаторів професійного об`єднання, який уперше приїхав у Полтаву зі Швейцарії — біля пам’ятного знаку на честь ювілею Полтавського товариства сільського господарства.


Фото автора.