Ірина ШАПОВАЛОВА (Черкаси):
«Наші села багаті на історико-архітектурну спадщину, самобутню культуру. Сільський зелений туризм стимулює розвиток транспортних, побутових послуг, зв’язку, торгівлі тощо, а також створює робочі місця. Тож які перспективи зеленого туризму в Україні?»
Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир ЛАПА (на знімку):

— Зелений туризм є одним із найперспективніших напрямів розвитку аграрної галузі та може стати потужним імпульсом соціально-економічного розвитку сільських територій. На сьогоднішній день у сфері зеленого туризму зайнято майже 2,5 тисячі селян. Нині ми працюємо над відповідною законодавчої базою, яка б стала платформою для розвитку сімейних ферм та підтримки бізнес-ініціатив на селі. Проводимо консультації з Міністерством економічного розвитку, яке відповідає за програми підтримки підприємництва, щоб частина державного фінансування все-таки була спрямована на сільський туризм. Маємо величезний потенціал у цій сфері і наше завдання — реалізувати його.
Крім того, розвиток зеленого туризму визначено одним із пріоритетів Стратегії розвитку сільського господарства на період до 2020 року та розробленої міністерством нової редакції закону про державну підтримку фермерських господарств.
Радник міністра аграрної політики та продовольства України Олександр ЛІЄВ (на знімку):

— Міністерство разом з Асоціацією індустрії гостинності України започаткувало цикл семінарів щодо розвитку сільського зеленого туризму в Україні. Цей проект дає змогу власникам садиб обмінюватися досвідом, формувати концепцію розвитку цього виду туризму як бізнесу. Нині в кожній області є майже дві тисячі об’єктів зеленого туризму. Це фермерські господарства, приватні маєтки, які не лише заробляють кошти на своїй продукції і послугах, а й просувають власні бренди.
Сільський зелений туризм можна реалізувати в будь-якому регіоні країни як успішний соціально-економічний проект. Ми втратили російський ринок і маємо максимально використати можливості внутрішнього ринку. А потенціал нашого зеленого туризму надзвичайно великий. Навіть без фінансової підтримки держави він розвинутий більше, ніж у Латвії, Литві, Польщі, інших східноєвропейських країнах на момент їх вступу до ЄС.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».