«В Україні я вже не вперше. Цього разу прибув на запрошення колег-науковців, щоб узяти участь у Міжнародному науковому конгресі «Сучасні напрями хімії, біології, фармації та біотехнології», який відбувається в Національному університеті «Львівська політехніка», — розповідає лауреат Нобелівської премії (1981), професор Корнельського університету (США) Роалд Гоффман.

У рамках візиту в Україну професор прочитав лекцію на тему «Protochemіstrіes are a Brіdge» («Протохімія як місток») в актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка. Захід зібрав науковців, викладачів, молодь і студентів різних спеціальностей. Задовго до початку лекції в залі ніде було й яблуку впасти!
«Люди займалися хімією, високою хімією, задовго до того, як стали хіміками. Адже перетворення матерії є невід’ємною складовою людського існування. У добуванні металів з руди, їхньому застосуванні у зброї та оздобленні, у приготуванні та зберіганні їжі, у косметиці, ліках, кераміці, дубленні шкіри, у барвниках, в очищенні та муміфікації чоловіки та жінки у кожній культурі опанували високу експериментальну хімію. Історії про протохімію, які я розповідатиму, до сьогодні утворюють справжній міст між хіміками і не хіміками, між хімією і культурою», — нобеліат Роалд Гоффман захоплено й просто розповідає про складний світ хімії. Просить під час лекції не фотографувати. «Опісля поспілкуємося, сфотографуємося на пам’ять!» — усміхається професор. 
Під час лекції Гоффман використовує презентацію, яка геть не нагадує сухий виступ науковця. Уродженець Львівщини жартує, аудиторія відчуває себе залученою до розмови. Після декількох історій, як їх назвав сам Гоффман, професор щиро дякує присутнім: «Я дуже схвильований та радий бачити вас усіх тут. Шаную Україну і вважаю, що мій візит — висловлення підтримки в непростий для країни час». Нобеліат також зауважив, що прагне перебувати подалі від політики: «Не хочу занурюватися в політику, адже маю добрі стосунки, наприклад, із російськими колегами. Усім зичу миру і добра, а українцям — особливо. Дуже приємно, що на мою лекцію прийшли не лише колеги за спеціальністю, а й просто люди, які хочуть щось знати й пізнавати світ. Українські студенти надзвичайно талановиті, допитливі, вони розуміють, навіщо їм освіта, що саме це — шлях до успіху й прогресу, і це чудово!».
Роалд Гоффман завжди цікавився життям своєї Батьківщини. На сторінках фахового журналу «Chemіcal and Engіneerіng News» він закликав учених Заходу підтримувати молодих вчених колишнього СРСР заради їхнього наукового майбутнього. 2014 року був серед інтелектуалів, що підписали звернення світової академічної спільноти на підтримку українського Євромайдану.
На лекції відомого хіміка побували й представники влади. Зокрема, очільник Львівщини Олег Синютка привітав науковця. «Дуже приємно, що людина, яка народилася на нашій землі, пройшла стільки випробувань і життєвих подій, відчуває нашу землю, нас як співвітчизників... Спочатку ми пробували спілкуватися англійською, потім — трошки російською, а виявилося, що пан Гоффман прекрасно розуміє і послуговується українською! Це людина, яка справді увібрала все найкраще, що міг їй дати наш край», — наголосив голова Львівської ОДА.
На Львівщині Роалд Гоффман пробуде ще декілька днів, попереду — наукові зустрічі та відвідини рідної Золочівщини.

Львів.