Після зустрічі «нормандської четвірки» у столиці Франції подальшу долю воєнного конфлікту на сході нашої країни, схоже, буде відкореговано. Чи проростуть наступного року Мінські домовленості паризькими — покаже час. Швидше за все, це станеться, тому що до нового року виконати всі пункти Мінська-2 не вдасться.


Проблема всіх попередніх угод — в їхній невиконуваності іншою стороною. І гарантій, що цього разу все буде «по-чесному» — теж немає. Правда, судячи із джерел, близьких до переговорного процесу в Парижі, на яких посилається lіga. net, Путін все-таки взяв на себе певні зобов’язання. Так, Україна і Росія домовилися забрати техніку з лінії розмежування. Процес уже розпочався. І триватиме у два етапи під спостереженням ОБСЄ.
Учора об 11-00 на Луганщині розпочалося фізичне відведення бронетехніки і озброєння від лінії фронту. Про це повідомив речник АТО в Луганській області підполковник Руслан Ткачук. За його інформацією, розпочалося синхронне відведення з передової танків Т-64 і Т-72, а в окремих місцях — протитанкових гармат Д-48 і Д-44 калібру 85 міліметрів і 82-мм мінометів 2Б-9. «Усі дії погоджено з представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Працюють представники ЗМІ», — йдеться в повідомленні.


Відведення озброєння на Донеччині розпочнеться 18 жовтня й триватиме 26 діб, про це в телеефірі заявив речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. Він акцентував увагу на тому, що «загальний процес відведення зброї калібром менш як 100 мм на переміщення військ і сил бойовиків у районі Маріуполя не впливає»...


Тим часом на приморському напрямку помітили скупчення техніки бойовиків. Із РФ перекинуто не менш як 30 одиниць бронемашин і до 15 одиниць стволової артилерії. Там супротивник зводить укріплення. За оперативним даними групи «Інформаційний спротив», затишшя супротивник використовує для проведення ротації особового складу, передислокації техніки, будівництва інженерних споруд і проведення заходів з підвищення боєздатності незаконних збройних формувань.


Розраховувати на швидкий демарш гібридних формувань з нашої території навряд чи варто. Що стосується військового аспекту, то після паризької зустрічі «нормандської четвірки», швидше за все, на фронті триватимуть канікули. І їх наша армія зможе використати для нарощування потенціалу, навчання і укріплення своїх позицій. Уже очевидно, що активні бойові дії на Донбасі для Кремля сьогодні не актуальні. Війна перейшла в політичну площину. І від розміщення сил на новому плацдармі гібридної агресії залежатиме ступінь замороження військового конфлікту на сході України.


Водночас Президент України заявив учора про те, що виведення військ гібридної армії держави-агресора з тимчасово окупованої території деяких районів Донбасу має розпочатися невідкладно й без прив’язки до строків проведення місцевих виборів. Про це Петро Порошенко написав у себе у Твітері. Нагадаємо, раніше президент Франції Франсуа Олланд, за підсумками зустрічі «нормандської четвірки» зазначив, що Росія виведе війська й «поступово» поверне Україні контроль над кордоном після місцевих виборів на Донбасі.