А де ж на місцях шукати гроші для зарплат і пенсій? Врахувавши значний сільськогосподарський сектор економіки області, у Пенсійному фонді вважають, що спільні зусилля органів державної влади та місцевого самоврядування мають бути спрямовані саме на підвищення рівня заробітків працівників цієї галузі. А головне — виведення їх з тіні.


Але аграрії і без того стверджують, що середньомісячна зарплата у галузі збільшилася з початку року більш як на третину і становить нині 3371 гривню. А у цілій низці господарств вона наближається до п’яти тисяч гривень. Це за офіційними звітами. Але хто і скільки насправді заробляє у цій галузі, сказати важко. У Дунаєвецькому районі одне із приватних господарств, яке обробляє понад тисячу гектарів землі, звітує лише про одного найманого працівника, котрому платить по п’ять-шість тисяч гривень. А у Теофіпольському районі за таких само площ фермер платить своєму робітникові 1300 гривень.


Чи от у Новоушицькому районі 34 сільгоспвиробники працюють майже на вісімнадцяти тисячах гектарів. З них лише третина подає звітність про 62 найманих працівників з середньою зарплатою 1179 гривень. А хто працює на решту?


На жаль, у багатьох заробітки такі мізерні, що вони не хочуть ділитися ними ні з ким, навіть із пенсіонерами. Та й заглядати на роки наперед не хочуть, бо виживати потрібно сьогодні.


Наскільки виправдана така позиція, судити важко. Бо нинішня пенсійна система не надає особливих преференцій тим, хто має величезний стаж і все життя чесно сплачував усі податки. Їх пенсії не набагато відрізняються від мінімальних, зароблених зі значно меншими зусиллями.


Утім, і нинішнім пенсіонерам хочеться жити хоча б трохи ліпше. Але навіть для того, щоб їхню пенсію виплачували вчасно, в області потрібно зібрати до кінця року майже 1,6 мільярда гривень. Тоді можна буде профінансувати пенсії на суму 3 мільярди гривень. Якщо йтиметься про збільшення пенсій, то гроші треба буде шукати в держбюджеті. Але й туди вони не прийдуть самі. Їх потрібно буде заробити. Чи готова до цього наша економіка?

Хмельницька область.