Продовольчу блокаду анексованого Криму, влаштовану активістами кримськотатарських та українських патріотичних організацій, супроводжують панічні заяви окремих політиків. Мовляв, від блокади вже постраждали аграрії сусідніх з півостровом регіонів материкової України — буцімто на Херсонщині через перекриття доступу на традиційний ринок збуту закупівельні ціни на овочі миттєво впали у два—три рази. Але споживачі у містах області цієї карколомної дешевини щось не відчувають. На місцевих ринках ціни після збирання врожаю якщо знизилися, то незначно, а на окремі види городини навіть підвищуються. Скажімо, вартість капусти сягає десяти гривень за кілограм, моркви — дванадцяти. А часник у Херсоні торік у цю пору можна було купити по 28—30 гривень за кілограм, а нині за нього всі 60 гривень просять. Тобто часник виходить дорожчим від сала (25—55 гривень за кілограм), яким його приправляють!

 

— Раніше до Криму відправляли досить незначну частину вирощеної городини, і до того ж цим займалися не виробники, а перекупники. Тож продовольча блокада для фермерів області катастрофою не стала. Часткове зниження цін обумовлене звичайнісіньким сезонним чинником — дозріли пізньостиглі сорти овочів, і їх врожай багатий, адже рік на Херсонщині видався рідкісно щедрим на вологу. Проте на деякі види городини ціна не падатиме, а тільки підвищуватиметься. Зокрема й на часник, якого у нас вирощують обмаль — овочівники більше орієнтовані на томати й цибулю, — прогнозує віце-президент Асоціації фермерів України, директор фермерського господарства «Зоря Херсонщини» (Каховський район) Леонід Кириченко. — Що ж до блокади Криму, то багато хто з селян її підтримує. Адже не секрет, що через півострів частина городини й фруктів вивозилася до Росії, і виходило, що плодами власної праці ми підгодовуємо державу-агресора. А це неправильно і несправедливо.


Задоволені наслідками продовольчої блокади й місцеві виробники «молочки». Раніше сировину для виготовлення сирів, кефіру, йогуртів і масла з Херсонщини та Миколаївщини активно вивозили на Джанкойський маслозавод у Криму, і через великий попит закупівельні ціни на молоко постійно зростали, сягнувши п’яти гривень за літр («Голос України» про штучно влаштовану конкуренцію вже не раз згадував). Та щойно шлях на півострів молоковозам перекрили, молоко почало дешевшати, і тепер його купують у власників корів за 3,4—3,8 гривні за літр. Це дає змогу знизити собівартість готової продукції, а відповідно, збільшити попит на неї й обсяги виробництва.