9 жовтня український національний оператор «Укрпошта» відзначає своє професійне свято — Всесвітній день пошти. Сьогодні державне підприємство надає понад 50 видів послуг та має досить розгалужену мережу — майже 12 тис. відділень по всій Україні. Колектив нараховує 78 тис. працівників, з яких основна частина — це листоноші та оператори поштового зв’язку. Підприємство є членом Всесвітнього поштового союзу. 
Незважаючи на складну ситуацію в країні, Укрпошта продовжує розвиватися, розширює міжнародні зв’язки, прискорюється в доставці, запускає нові послуги та працює над покращенням сервісу. Про результати роботи в поточному році, плани та пріоритети національного поштового оператора на найближче майбутнє ми дізнавалися у в. о. генерального директора підприємства Ігоря Ткачука (на знімку).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

— Ігоре Віталійовичу, ви очолюєте Укрпошту вже дев’ять місяців. Чи можливо кардинально змінити діяльність підприємства, спрямувавши вектор розвитку в більш ефективне русло, за такий короткий проміжок часу?
— За бажання можливо все. Але постає питання — чи ми маємо взагалі такі можливості? Адже сьогодні Укрпошта проходить шлях корпоратизації. Зараз триває підготовчий етап. Поки що ми є доволі зрегульованою державною структурою. Усі наші нововведення мають бути погоджені з відповідними державними органами. Такі процедури не розповсюджуються на приватні компанії, які мають набагато більше можливостей маневрувати між підводним камінням поштового ринку, наприклад цінами на послуги. Вважаю, сьогодні ми максимально використовуємо весь наш потенціал для досягнення нашої мети — підняти Укрпошту, перетворивши її на підприємство найвищого рівня в галузі поштового зв’язку та фінансових послуг як в Україні, так і за її межами.
— Чи є вже наочні результати вашої роботи? Які нововведення від Укрпошти запрацювали для споживачів цього року?
— Завдяки нашій плідній колективній роботі, ми досягли за цей час багатьох позитивних змін. Укрпошта прискорилася в доставці як в Україні, так і на міжнародному рівні. Товари з Китаю, які замовляють українці, сьогодні доставляються за п’ять—сім днів, а не місяць, як було раніше. Крім того, з липня цього року ми дали можливість нашим клієнтам замовляти товари з естонських інтернет-магазинів. Естонія стала ще однією країною, поряд з Німеччиною, Чехією та Словацькою Республікою, з якою почала співпрацювати Укрпошта, пропонуючи споживачам послугу з обміну міжнародними згрупованими відправленнями «Консигнація». Ми також відкрили двосторонній обмін міжнародними електронними переказами Єврожиро з поштою Болгарії. Для споживачів з України та Болгарії це означає скорочення термінів пересилання грошових переказів до двох годин.
— На початку літа Укрпошта запустила нову послугу «Прискорена пошта». Чи користується вона попитом серед українців?
— «Прискорена пошта» вже чотири місяці працює в усіх областях України, ми маємо тисячі задоволених клієнтів, кількість яких постійно збільшується. Відправлення «Прискореною поштою» доставляються адресату в межах міста в цей же день, за умови, якщо його передати до 12-ї години. При відправці після 12-ї — доставлять не пізніше наступного дня. Між обласними центрами відправлення пересилаються за один—два дні залежно від відстані. Кількість відділень, які надають цю послугу, постійно збільшується, число бажаючих скористатися нашими послугами зростає.
— Чи можливе прискорення доставки пошти і за іншими напрямками?
— Так, сьогодні ми продовжуємо працювати над удосконаленням логістики підприємства, опрацьовуємо різні маршрути. Вже є результати. Завдяки оптимізації процесів перевезення пошти та періодичних друкованих видань, оновленню схем руху автотранспорту на магістральних маршрутах, ми скоротили терміни доставки між обласними центрами на добу. Підприємство на цьому вже має економію у 45 млн. грн. на рік.
— Чи правда, що Укрпошта стає цілодобовою і що деякі поштові відділення почали працювати без обідньої перерви?
— Це є нормально, і давно потрібно було так зробити. Адже більшість громадян мають можливість забрати свою посилку саме в обід або після робочого дня. З травня цього року мешканцям українських міст не потрібно непокоїтися питанням «встигнути до закриття поштового відділення», аби відправити або отримати реєстровані поштові відправлення.
Задля комфорту споживачів у кожному обласному центрі відтепер працює одне відділення поштового зв’язку з цілодобовим або подовженим режимом роботи (крім Донецької та Луганської областей).
— Чи відкриваються нові відділення? Чи плануєте розбудовувати мережу?
— Укрпошта сьогодні активно оновлює існуючі та відкриває нові відділення поштового зв’язку по всій Україні, які надають повний спектр послуг. Загалом, у першому півріччі цього року відкрито 17 нових поштових відділень, що відповідають усім стандартам обслуговування споживачів. З них 5 міських, 1 сільське та 11 пересувних поштових відділень. Також Укрпоштою відремонтовано та забезпечено стабільну роботу майже 30 поштових відділень, в тому числі тих, які зазнали пошкоджень внаслідок бойових дій на сході країни. Зокрема, у Слов’янську, куди перенесено Донецьку дирекцію підприємства.
— Окрім послуг поштового зв’язку, Укрпошта надає ще й фінансові послуги. Один з важливих напрямів роботи — доставка пенсій. Чи існує конкуренція з банками?
— У всьому світі пошта надає фінансові послуги, в тому числі й видачу пенсій та соціальних допомог. У кожній країні своє співвідношення виплат через пошту і банки, воно дуже різниться: може бути на рівні лише 5%, а може 50% і більше. На сьогодні через Укрпошту видається до 50% загального обсягу пенсійних виплат в Україні. Будь-який громадянин може вибрати, яким чином він буде отримувати пенсію: через пошту з отриманням платіжної картки, з доставкою додому або через банк. Як правило, у сільській місцевості банки майже не представлені та банкомати в українських селах майже не зустрічаються. Виходячи з цього, як людям отримувати пенсію? На картку? А що з цією карткою робити? Куди піти? У магазин, де немає термінала? Де знайти банкомат, якщо потрібна готівка? Але там немає банкоматів, банкам невигідно їх ставити у віддалених районах. Виходячи з цього, здійснюємо соціальну функцію — видаємо пенсії в обумовлені терміни, вчасно, всім охочим, хто звернеться в Укрпошту за отриманням пенсії у будь-якому куточку України.
Це нормально, у розвинених європейських країнах, куди ми прагнемо, існує така практика — щоб пенсії видавалися в тому числі через пошту.
— На засіданнях Кабміну Укрпошту хвалили за діяльність у системі оформлення субсидій, за що саме?
— Сьогодні державою на Укрпошту покладена ще одна місія — розповсюдження серед громадян заяв на оформлення субсидій. Також наші поштовики допомагають оформити бланки, пояснюють та інформують українців, як це правильно зробити. Всього за місяць завдяки зусиллям Укрпошти оформлено 300 тис. субсидій.
— Які перспективи щодо створення поштового банку в Україні?
— Наша мережа більша, ніж у будь-якого іншого банку, що є в Україні — 12 тис. відділень. Ми присутні по всій країні. Якщо ми відкриємо свій банк — це буде досить потужна структура. Тим більше, населення, особливо сільські жителі, потребують цих послуг. Саме для забезпечення таких потреб в усьому світі на базі поштових служб створюють поштові банки. Це все можливо зробити й в Україні. Для цього необхідно домогтися змін у законодавстві й здійснити процес корпоратизації. Крім того, банківська ліцензія — це досить серйозно. Це і навчений персонал, і збереження, і безпека, перевезення, обладнання, ліцензоване програмне забезпечення — організувати все це досить непросто. Втім, вже ведуться певні розрахунки, дії для того, щоб це реалізувати. Ми поставили собі мету отримати банківські ліцензії, щоб пошта України могла відкривати свої власні рахунки, а з часом надавала банківські послуги населенню в повному обсязі. Ми будемо цієї мети досягати.
— Окрім вищезгаданих послуг, Укрпошта доставляє періодичні видання. Яке місце в спектрі послуг займає цей напрям діяльності для підприємства?
— Дійсно, сьогодні доставка преси теж є однією з соціально важливих складових нашої роботи. Адже достовірна цікава інформація в серйозних друкованих виданнях сьогодні має бути у вільному доступі для громадян. Однак мало хто погодиться в дощ і сніг доставляти до адресата газети та журнали. А наші листоноші йдуть, долаючи в день по 15—17 км. Хтось на велосипеді, хтось пішки. За це їм велика шана. Сьогодні ми працюємо над тим, аби стимулювати поштовиків гідною заробітною платою. Звісно, це питання не одного дня, та процес уже розпочато. Результати обов’язково будуть.
Крім того, щоб українці отримали свої улюблені видання, наш транспорт долає у середньому за місяць відстань у 4,8 млн. км. Але за період 2014 — 2015 рр. вартість дизельного пального зросла вдвічі. Проте наші громадяни все одно мають отримати своє передплатне видання, тому ми продовжуємо доставляти періодику навіть у таких складних несталих умовах, і будемо це робити й надалі, шукаючи різні шляхи вирішення цих питань. Загалом доставка періодики у загальному обсязі діяльності підприємства становить 7%. Це досить вагома частина.
Сьогодні, скоротивши терміни доставки між обласними центрами на добу, ми працюємо і далі над удосконаленням цього процесу, аби періодика надходила до передплатників вчасно.
Також ми співпрацюємо з видавництвами. Цього року Укрпоштою підписано меморандуми з Українською асоціацією видавців періодичної преси, Асоціацією «Незалежні регіональні видавці України» та ГО «Товариство «Україна—В’єтнам» щодо підвищення якості доставки преси.
— Щодо персоналу, чи чекатиме на поштовиків скорочення?
— У цьому році змінено організаційну структуру Укрпошти, яка стала більш контрольованою, позбавленою від дублювання управлінських функцій, з посиленою відповідальністю та підзвітністю виконавців. Завдяки удосконаленню управлінських процесів підприємством зекономлено понад 40 млн. грн. на рік. Скорочення може торкнутися лише управлінського складу підприємства. А щодо листонош, операторів та інших працівників Укрпошти — тут ми працюємо над тим, аби автоматизувати робочі місця, покращити умови праці. Розширюючи спектр послуг, ми зможемо дати людям більший обсяг роботи, що означає підвищення заробітної плати. Сьогодні це завдання номер один.
— Які плани в Укрпошти на найближче майбутнє? Які пріоритети?
— Цього року Укрпоштою вперше розроблено та затверджено Програму з енергозбереження на 2015—2020 рр., Комплексну програму підвищення рівня безпеки працівників на 2015—2017 рр. та Програму щодо запобігання і протидії корупції на 2015—2017 рр. Завдяки впровадженню Антикорупційної програми на 2015—2016 рр. в Укрпошті вже виявлено і попереджено порушень на суму майже 95 млн. грн. Ми працюємо над тим, аби в майбутньому підприємство розвивалося та надавало максимально вигідні та зручні для українців послуги. Сьогодні ми продовжуємо впроваджувати та удосконалювати різноманітні сервіси, розширюємо міжнародну діяльність, підвищуємо якість надання послуг, запускаємо нові продукти. Укрпошта займатиме достойне місце на ринку поштових та фінансових послуг — чого ми дійсно прагнемо.
— Сьогодні серед молоді та старшого покоління стає знову популярним колекціонування марок, конвертів, листівок. Що особисто для вас означає філателія?
— Це історія, наше сьогодення і наше майбутнє. Поштові мініатюри — це той витвір мистецтва, який насправді не має ціни. Бо це є вічність, до якої можна доторкнутися. Укрпошта сьогодні активно вводить в обіг нові марки, проводить спецпогашення конвертів за різною тематикою. Існує поняття «Штемпель першого дня», який дуже цінується серед філателістів. Ми, українці, сьогодні творимо нашу історію та завдяки можливостям Укрпошти відтворюємо ці знаменні події. Зокрема, цього року організовано випуск тематичної патріотичної поштової продукції: серії конвертів «Героям Слава!», поштових марок «За честь! За славу! За народ!», «22 січня — День Соборності України», «Пам’яті героїв Небесної Сотні», а також серії поштових марок, присвячених Автономній Республіці Крим та її корінному народу — татарам, та ще багато різноманітних та цікавих поштових мініатюр, що залишать свій слід в історії.
— Дякуємо за розмову. Вітаємо вас і весь колектив із професійним святом — Всесвітнім днем пошти.

 

 

Ігор Ткачук разом з Верховним Архієпископом Києво-Галицьким, митрополитом Київським — предстоятелем Української греко-католицької церкви Блаженнішим Святославом (Шевчуком) — на спецпогашенні поштової марки «Андрей Шептицький. 1865—1944».

 

 

Урочисте підписання між Укрпоштою та громадською організацією «Товариство «Україна—В’єтнам» Меморандуму про взаємодію у сфері надання послуг з пересилання міжнародних поштових переказів між Україною та В’єтнамом.
Підписують: голова Товариства «Україна—В’єтнам» Олександр Шлапак та в. о. генерального директора Укрпошти Ігор Ткачук.

Фото надано Укрпоштою.