На переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську, засідання якої завершилося у вівторок увечері, обговорювали закон про вибори на окупованій території Донбасу. Про це заявив спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік.
За його словами, було взято до відома заяву представників так званих самопроголошених республік «ДНР»/«ЛНР» про перенесення «виборів» на лютий наступного року. «Політична підгрупа зосередиться на розробленні особливого закону про місцеві вибори згідно з результатами зустрічі «нормандської четвірки», щоб проводити вибори відповідно до Мінських угод», — повідомив Сайдік після завершення засідання зустрічі в білоруській столиці.
Виступаючи вчора перед студентами у військовому інституті КНУ імені Тараса Шевченка, Президент України Петро Порошенко так охарактеризував ситуацію на фронті: «Це ще не мир, але справжнє перемир’я... Ворог не закінчив війну. Гібридна війна триває — економічна й інформаційна війна триває».
А у вівторок помічник державного секретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд зазначила, що лише зараз видно реальні ознаки імплементації лише першої із трьох фаз Мінської угоди, яку було підписано ще у лютому.
Вона нагадала, що перша фаза угоди стосувалася «припинення вогню на лінії зіткнення й відведення важкого озброєння, а також забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ». Друга частина передбачала «реальні демократичні процеси на Донбасі: вибори, амністію, спеціальний статус, децентралізацію». Третя фаза «полягала в повному виведенні з України військ, відновленні кордону й суверенітету України».
За словами Нуланд, подальшими кроками з виконання Мінська-2 має стати забезпечення вільного доступу на Донбас ОБСЄ і незалежних ЗМІ. «Неможливо проводити вибори, якщо ви не маєте там вільних медіа, доступного середовища, якщо немає можливості для всіх політичних сил проводити передвиборну кампанію», — наголосила вона.
Утім, щодо послідовності виконання трьох фаз Мінських домовленостей багато представників українського політикуму й аналітики не поділяють думок наших заокеанських партнерів. Ідеться про другий і третій пункти. На Заході нам пропонують, по суті, схему Остапа Бендера «зранку стільці, ввечері гроші» (спочатку — вибори на Донбасі, амністія і спецстатус, а потім — виведення військ і контроль над кордоном). В Україні резонно ставлять запитання: як можна за таких обставин взагалі влаштовувати аукціон розпродажу стільців (тобто проводити вибори за українськими законами під дулами автоматів окупаційних військ)? Надто вже це схоже на велику комбінацію світового масштабу!
На тлі цього «послуга» сепаратистів про перенесення «своїх» виборів, яку вони зробили на засіданні контактної групи, здається маніпуляцією з кульками наперсточників. Відстороненим шантажем назвав цей демарш підшефних Кремля представник України в підгрупі з політичних питань Роман Безсмертний. І пояснив: рішення про проведення, перенесення, скасування виборів, як це роз’яснено у Мінських домовленостях, належить до повноважень Верховної Ради України...
Своєю чергою очільник українського МЗС вважає перенесення «виборів» бойовиків брудною грою. Мовляв, у Парижі на зустрічі «нормандської четвірки» домовилися про їх скасування. «Адже згідно із усіма критеріями міжнародного права вибори на територіях, де присутні іноземні війська, апріорі неможливі», — заявив Павло Клімкін, виступаючи в парламенті.
«Яким чином можна провести вибори, коли вулицями Донецька і Луганська їздять танки чи ходять люди з автоматами. Тому я навмисне наголошую на домовленостях щодо доступу ОБСЄ до цієї території Донбасу. Саме це буде першим кроком для виведення цих сил. Саме Бюро з демократії і прав людини зробить попередній висновок щодо наявності безпечної ситуації для проведення виборів. Інакше про жодні вибори не може бути й мови», — озвучив позицію офіційного Києва глава МЗС.
І доки пріоритетність «другої» і «третьої» фаз Мінських домовленостей з паризьким акцентом активно дискутується, «перша» — працює. Триває відведення озброєнь від лінії розмежування по обидва боки під контролем ОБСЄ, інформують у Генштабі ЗСУ.
Так, на Луганщині стартувала друга черга з відведення озброєння. Про це повідомляє речник АТО Руслан Ткачук.
За його даними, командування сектору «А» уже проінформувало про завершення першої черги з відведення бронетехніки й озброєння. Відведено танки Т-64 і Т-72. Завдання виконано в повному обсязі. Міжнародні спостерігачі перевіряють відповідність індивідуальних серійних номерів і місць передислокації танків.
«Сьогодні стартувала друга черга з відведення 82-міліметрових мінометів. На 12—13 жовтня заплановано третю чергу з відведення протитанкових гармат Д-48 і Д-44 калібром 85 міліметрів», — зазначає Р. Ткачук.