Прихильники вітчизняного баскетболу, фахівці, гравці, арбітри, функціонери насторожено чекали наслідків зміни керівництва ФБУ. Нагадаємо, що на посаді президента організації олімпійського чемпіона Олександра Волкова замінив Михайло Бродський. І не даремно хвилювалися люди.
По-перше, національна збірна хоч і дуже старалася, але не змогла вийти з групи на Євробаскеті-2015. А по-друге, найнеприємніше було ще попереду: стався розкол у національному чемпіонаті.
Федерація 10 жовтня дає старт своєму турніру. Його учасники: «Хімік» (Южне), «Миколаїв», БІПА (Одеса), «Запоріжжя», «Черкаські Мавпи», «Кривбас» (Кривий Ріг), «Динамо» (Київ), НУФВІС (Київ), «Волиньбаскет» (Луцьк).
Асоціація баскетбольних клубів України (АБКУ) «Суперліга» свій чемпіонат планує почати 31 жовтня. Там за нагороди боротимуться також дев’ять клубів: «Будівельник» (Київ), «Дніпро» (Дніпропетровськ), «Дніпро-Азот» (Дніпродзержинськ), «Політехніка-Галичина» (Львів), «Одеса», «Говерла» (Івано-Франківськ), «Кремінь» (Кременчук), «Харків», «Хортиця» (Запоріжжя).
Як бачимо, в обох турнірах є багато нових клубів, про силу яких поки що говорити важко. До речі, бракує інформації також про нинішню потугу знаних «вовків» вищого ешелону. Хоча склад чемпіонату АБКУ за іменами явно переважає реєстр турніру, котрий проводитиме ФБУ.
Хоча ці події навівають смуток, бо ще недавно ми мали досить потужний чемпіонат. У провідних клубах виступало чимало пристойних виконавців з-за кордону, по кілька американців у багатьох командах. Працювали в українській Суперлізі також добротні тренери-іноземці. Зрештою, українські команди виступали в єврокубках.
Не дивно, що громадськість сьогодні найбільше хвилює те, що принесе українському баскетболу таке-от роздвоєння? Відповідь на всі запитання, сподіваємося, дадуть матчі. Час, як кажуть, має розставити всі крапки.

Добірку підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.