Президент Туреччини Реджеп Ердоган різко відреагував на кількаразові порушення російськими бойовими літаками повітряного простору країни на кордоні із Сирією. Як повідомила газета Hurrіyet Daіly, він попередив Кремль, що перспективи взаємовідносин між Анкарою і Москвою поставлено під величезну загрозу.


«Були започатковані (Росією. — Ред.) окремі небажані для нас кроки. Для Туреччини вони є неприйнятними. Всім відомі наші гарні відносини з Росією. Але якщо РФ втратить такого друга, як Туреччина, з яким вона співробітничає в багатьох сферах, вона втратить багато чого, і Москві слід знати про це», — заявив Ердоган на спільній прес-конференції із прем’єр-міністром Бельгії у Брюсселі.


Як уже повідомляв «Голос України», на початку тижня посол Росії у Туреччині вдруге за останні кілька днів був викликаний у МЗС для пояснень після того, як російський літак знову порушив повітряний кордон Туреччини. На думку генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, ці порушення — не випадковість. Він зазначив, що винищувачі після перетинання кордону із Сирією перебували в просторі Туреччини «тривалий час». «Не будуватиму здогадів про те, чим це мотивоване. Я просто хотів би ще раз наголосити, що це є серйозним порушенням турецького повітряного простору й не повинно повторитися. НАТО повністю солідарне з реакцією Туреччини на ці порушення. Вони надзвичайно небезпечні й неприйнятні», — заявив генсек НАТО.


Відвертішим був віце-президент організації Center for European Polіcy Analysіs Марцин Заборовскі. Він вважає, що, постійно порушуючи повітряний простір Туреччини, Росія намагається випробувати НАТО на міцність і перевіряє його технічні можливості.