Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав парламентаріїв ухвалити під час сьогоднішнього засідання Верховної Ради весь пакет законопроектів щодо лібералізації візового режиму між Україною і Європейським Союзом. «Думаю, що парламент проявить мудрість, і всі закони, які є необхідною передумовою для отримання громадянами України безвізового режиму, будуть прийняті Верховною Радою», — сказав він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. До того ж глава уряду зауважив, що народні депутати, які не підтримують законопроекти щодо запровадження безвізового режиму, мають бути позбавлені дипломатичних паспортів.


Міністр юстиції Павло Петренко, представляючи нові кроки зі спрощення реєстрації бізнесу, повідомив, що віднині будь-який підприємець зможе впродовж одного дня розпочати роботу. За його словами, після реєстрації бізнесу в Міністерстві юстиції інформація про це в онлайн-режимі завантажуватиметься в системи Пенсійного фонду та Держстатистики. Останні мають відразу взяти нового підприємця на облік та впродовж двох годин повернути цю інформацію до Єдиного державного реєстру бізнесу. «Вам не потрібно буде бігати по кабінетах Пенсійного фонду та органів статистики. Це означає, що малий підприємець не декларативно, а реально впродовж одного дня зможе розпочати свій бізнес», — запевнив міністр.


Глава уряду, коментуючи підписання спільного наказу Міністерства юстиції, Пенсійного фонду і Державної служби статистики, який дає змогу впродовж однієї доби започаткувати бізнес, зазначив, що також має бути невідкладно підписано наказ Мін’юсту та Міністерства фінансів щодо запровадження такої ж системи реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності. «Державна фіскальна служба поки що пасе задніх у цьому питанні, адже до десяти днів треба було ногами протоптувати коридори ДФС, щоб зареєструвати бізнес», — сказав А. Яценюк.


Натомість роботою Міністерства юстиції прем’єр задоволений, бо «те, що ним зроблено за останніх 18 місяців для дерегуляції, відкриття всіх баз даних та спрощення для підприємців і громадян отримання довідок, дозволів і будь-якої інформації всіх видів державного реєстру, заслуговує на повагу».


До речі, міністр юстиції також повідомив, що вже нині громадяни можуть скористатися електронними сервісами, щоб змінити прізвище, укласти шлюб чи зареєструвати новонароджену дитину.


Під час засідання Кабмін ухвалив постанову, яка зобов’язує всі органи місцевої влади прийняти рішення щодо початку опалювального сезону. «Уряд півроку проводив підготовку до того, щоб у кожній хаті, в кожному дитячому садку, в кожній школі, лікарні та в усій країні було тепло», — сказав А. Яценюк та звернув увагу на те, що піврічна робота уряду має відобразитися в якісних послугах, бо «люди платитимуть за житлово-комунальні послуги тільки тоді, коли ці послуги надаватимуть у повному обсязі та якісно».


Коментуючи ухвалений у першому читанні законопроект про зниження рентної плати за видобуток газу, яка йде на фінансування субсидій, прем’єр підкреслив, що будь-які спроби окремих політичних сил зірвати програму субсидій приречені на поразку. «Ми далі будемо оформлювати й виплачувати субсидії всім, хто цього потребує. Газові олігархи не виграють цю війну проти громадян України», — наголосив А. Яценюк та зазначив, що якщо торік субсидії оформили 450 тисяч домогосподарств, або понад 1,2 мільйона громадян, то сьогодні вже 3,3 мільйона домогосподарств, а це понад 10 мільйонів громадян.