Сьогодення країн, які розвиваються, не можна собі уявити без інформаційних технологій (ІТ), що ґрунтуються на використанні комп’ютерної техніки. Конкурентоспроможність національних економік тісно пов’язана з розвитком ІТ-сектору: що більше розвинений цей сектор, то конкурентоспроможнішою є країна.

Україна має славну історію, пов’язану з розвитком комп’ютерної техніки та комп’ютерних інформаційних технологій. Варто згадати, що перший комп’ютер в континентальній Європі був збудований в Україні, а славні традиції підготовки спеціалістів та побудови нової комп’ютерної техніки і програмного забезпечення продовжили науковці Інституту кібернетики ім. В. Глушкова НАН України, київських національних університетів імені Тараса Шевченка, «НТТУ КПІ», «Києво-Могилянська академія» та інших вищих навчальних закладів України. Тому не дивно, що Україна займає одне з провідних місць у світовій індустрії, пов’язаної з інформаційними технологіями.
Для успішної роботи державних інституцій Україна розвиває свої інформаційні технології та створює відповідні інфраструктури, які повинні забезпечувати правильне і надійне функціонування установ у рамках таких інфраструктур. Їх створення потребує хорошого теоретичного підґрунтя і надійного апаратного та програмного забезпечення, на основі яких такі інфраструктури повинні будуватися. Сучасна ІТ-інфраструктура може бути інноваційним трампліном для розвитку споріднених галузей економіки держави. Саме тому актуальність таких робіт не підлягає сумніву.
Проектуванню, розробці та управлінню такого типу інфраструктурами із залученням сучасних технологій GRІD-систем, розподілених, паралельних та хмарних обчислень присвячена робота колективу науковців Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського НТТУ України (КПІ), Інституту кібернетики імені В. Глушкова НАНУ, Києво-Могилянської академії та ТОВ «Неткрекер» у складі Бойка Ю. В., Волохова В. М., Глибовця М. М., Єршова С. В., Кривого С. Л., Погорілого С. Д., Роліка О. І., Теленика С. Ф., Ясочки М. В, висунута на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки під загальною назвою «Методи та новітні підходи до проектування, управління і застосування високопродуктивних ІТ-інфраструктур». На основі новітніх досягнень та підходів як вітчизняних, так і зарубіжних науковців у рамках цієї роботи створена методологія і розроблені методи, які дозволяють проектувати ІТ-інфраструктури корпоративного, державного та міждержавного рівнів. Перевага роботи полягає у тому, що запропоновані методи проектування є інваріантними стосовно цих рівнів, а також те, що вона ґрунтується на хорошій математичній основі. Це надає можливість стверджувати, що дана робота має композиційну завершеність. Доцільно також зазначити такі важливі аспекти роботи, як науковий, освітянський та світовий. Перший сформував методологію як науковий фундамент для інтенсифікації процесу створення ІТ-інфраструктур в нашій державі. Конче важливим є другий аспект. Студентська молодь, котра обрала інформаційні технології своїм майбутнім фахом, має можливість навчатися у наукових лабораторіях вищих навчальних закладів України світового рівня, що дозволить майбутнім фахівцям легко інтегруватися у роботу закордонних фірм і корпорацій. Третій аспект, безумовно, сприятиме інтеграції України у європейську та світову інформаційну спільноту, що вельми важливо для майбутнього входження України в Євросоюз. Висунута авторами робота, безумовно, сприятиме розв’язанню цієї актуальної задачі сьогодення.
Методологія побудови ІТ-інфраструктури, створена цією групою науковців, впроваджена в багатьох країнах світу, а також у таких державних установах, як адміністрація Президента України, апарат Ради національної безпеки і оборони, Державне управління справами, Рахункова палата, центральні органи виконавчої влади України, секретаріат Кабінету Міністрів України, Міністерство фінансів України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство соціальної політики України, судова система України та органи прокуратури України.
Корпоративні ІТ-інфраструктури створені в рамках Київського національного університету імені Тараса Шевченка, НТТУ КПІ, університету «Києво-Могилянська академія» з метою підготовки кваліфікованих спеціалістів відповідних профілів на основі існуючих ІТ-інфраструктур, які в перспективі зможуть далі розвивати, удосконалювати та створювати як самі ІТ-інфраструктури, так і їх сервіси для користувачів.

В. В. Петров, академік НАНУ.