Терористи всупереч Мінським домовленостям у середу вдень у районі Троїцького обстріляли український опорний пункт. Як повідомляє наш власкор у Луганській області Павло Воронцов, під час проведення інженерних робіт зі зміцнення фортифікаційних споруд між селами Троїцьке (Попаснянський район) і Калинове (н. п. контролюється бойовиками «ЛНР») по військовослужбовцях і будівельниках вдарили протитанковими керованими ракетами. Одна з них поцілила в екскаватор. Четверо наших бійців отримали поранення.

Після події керівник української сторони у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Борис Кременецький провів телефонну розмову із заступником глави СММ ОБСЄ в Україні Олександром Хугом. Той підтвердив факт отримання міжнародними спостерігачами матеріалів стосовно обстрілу українських бійців у районі Троїцького.


«Опрацьовується питання проведення екстреної зустрічі тристоронньої контактної групи. Цей обстріл став єдиним випадком порушення мирних домовленостей з боку супротивника з 30 вересня цього року», — вчора повідомили у прес-центрі штабу АТО. Натомість українські воїни не відкривали вогонь у відповідь.


Учора в Генштабі ЗСУ заявили: інцидент у Луганській області став предметом екс-треного скликання Тристоронньої контактної групи в Мінську, від рішення якої й залежатиме подальше відведення озброєнь від лінії зіткнення. І зазначили, що Збройні Сили України готові до будь-якого варіанта розвитку ситуації...


Прес-секретар Генштабу Владислав Селезньов у четвер сказав: «Представники ОБСЄ працюють, перевіряють майданчики, на які було відведено танки. Із завтрашнього дня ми повинні розпочати відведення озброєння калібром менш як 100 мм. Це стосується артилерійських систем».


Пізніше спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко повідомив: «Інцидент кваліфіковано, як провокація. Він не мав масового наступального характеру, це був обстріл. На жаль, постраждали наші військовослужбовці. Але поки що не ухвалено рішення про припинення виконання Мінських домовленостей. Процес відведення триває. Саме сьогодні за участі СММ ОБСЄ відбувається верифікація відведених озброєнь на майданчиках. Якщо буде ухвалено рішення продовжити відведення озброєнь, це залежить від рішення Тристоронньої контактної групи, воно буде продовжено відповідно до графіка, складеного в Генеральному штабі Збройних Сил України».


Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ відвідали блокпост українських військових поблизу Троїцького (Луганська область), який піддався обстрілу в середу, і виявили частини протитанкових ракет, що залишилися після нього. Про це вчора на брифінгу в Києві повідомив заступник глави СММ ОБСЄ Олександр Хуг. За його словами, у СММ стурбовані самим фактом обстрілу, що є порушенням Мінських домовленостей.


Також він поінформував, що місія ОБСЄ вважає незадовільною ситуацію з відведенням важких озброєнь на Донбасі. «Ми продовжуємо відвідувати місця зберігання важких озброєнь з обох боків лінії розмежування, і ситуація залишається незадовільною, тому що деяких видів озброєнь немає на майданчиках для відведення», — сказав він. І додав, що спостерігачі фіксують переміщення важких озброєнь у тих місцях, де вони не повинні бути.