Порушення трудової дисципліни в армії перетворилося на справжню проблему. Новобранці та їхні командири зловживають алкоголем не тільки в тилу, а й на передовій. Підтверджують цю інформацію й у силовому відомстві. Днями на прес-конференції міністр оборони України Степан Полторак заявив: кожна шоста «небойова втрата» серед українських військових — наслідок надмірного вживання спиртного.


Як стверджують військові експерти, нині в деяких бригадах на передовій практикується саджати порушників у залізну клітку, виставлену на загальний огляд, або ж у спеціально вириту яму. Найгуманніший спосіб — це арешт бійця з утриманням. Нещодавно в Чугуєві Харківської області відкрили одну з найбільших у країні гауптвахту, яка може прийняти до 120 бійців.


Утім, схоже, й там не все добре. Принаймні такого висновку дійшла моніторингова група Омбудсмена після відвідування цієї установи. «Під час спілкування з бійцями військових частин Чугуївського гарнізону вдалося з’ясувати, що там до затриманих застосовують заходи впливу, які виходять за рамки людяності. Так, зокрема, понад добу в кімнаті площею 21 кв. м, яка розрахована на утримання не більш як 5—6 осіб, перебувають від 20 до 40 і більше. За свідченнями затриманих, мали місце випадки, коли охоронці вночі виливали на підлогу воду, щоб військові не могли лягти на неї для відпочинку, а вранці змушували прибирати кімнату. Докладний звіт і рекомендації про припинення такого поводження з бійцями спрямовано керівництву Міністерства оборони України та ГПУ», — заявили в прес-службі Омбудсмена.


У Міноборони повідомили «Голосу України», що нині перевіряють цю інформацію. «На даний момент нічого сказати не можемо. Найближчим часом буде призначено службове розслідування», — зазначили у прес-службі силового відомства.


Нагадаємо, що днями в парламенті зареєстровано законопроект щодо амністії бійців АТО. Зокрема, пропонується амністувати бійців, засуджених чи підозрюваних за носіння вогнепальної зброї.