Його мольберт — стіна п’ятиповерхівки. Замість пензлів — малярські щітки та валики. Фарби — просто у відрах. А малює він, стоячи у люльці пожежної машини. Оце і є творча майстерня художника Михайла Коробкова. Його мистецтво справді можна назвати високим!


Михайло — уродженець Севастополя. Тепер він прикрашає своїми роботами Хмельницький. Знайомство із краєм для нього почалось із Кам’янця-Подільського. Там є кілька десятків вуличних арт-об’єктів, до яких причетний Михайло. А ідея прикрашати місто мистецькими творами належить фестивалю «Республіка». Як кажуть його організатори, вони прагнуть не тільки зробити життя яскравішим, а й привертати увагу до важливих проблем.


Так, навесні дізналися, що найстаріша музична школа обласного центру відзначатиме 70-ліття. Зробили для неї подарунок — розмалювали фасад. На те знадобилось близько тижня і допомога спонсорів. Витрати мінімальні. Кошти — переважно на фарби. Зате місто отримало чудову роботу, що вдало вписалась у вуличний інтер’єр.


А «Республіка» пішла далі і вирішила, що мистецтво повинно йти до людей у буквальному розумінні слова. І створили мистецький тролейбус. У тролейбусному парку вибрали найстаріший, що ходив по міських вулицях чверть віку. І ось він уже кілька місяців знову курсує різними маршрутами. З одного боку на ньому — казкова риба, з другого — дивовижний птах. Навіть у години пік такий тролейбус викликає у пасажирів усмішку і знімає напругу.


Робота, над якою тепер працює Михайло Коробков, має підтримати проект «Дні сталої енергії», який розпочато у Хмельницькому. Його ідея — підвищити поінформованість громади щодо ефективного використання енергії, залучення відновлювальних джерел та протидії глобальній зміні клімату. Про це нагадуватиме велика картина на стіні п’ятиповерхівки в центрі міста (на знімку). За словами Андрія Зоіна, організатора фестивалю «Республіка», це нетипова ілюстрація на згадану тему. Якщо зазвичай малюють лампочки, то тут — цілий процес використання енергії вітру та сонця.

 

 


Робота над зображенням наближається до завершення, але митці не збираються зупинятися. Вони готові й надалі додавати яскравих барв та актуальних тем у життя міста. І сподіваються на підтримку влади та соціально активного бізнесу.

 

Хмельницький.


Фото автора.