Президент Туреччини Реджеп Ердоган у розмові з журналістами знову несхвально відгукнувся про операцію, проведену Росією у Сирії, і нібито ненавмисне вторгнення у повітряний простір країни, повідомив телеканал NTV.

 

«Росія не завдає ударів по угрупованню «Ісламська держава». Скільки разів вони казали: «Для нас усі противники режиму — терористи». Здається, що її основна мета — побудувати базу в Латакії і наростити свою військову присутність у Сирії. Вони відправили туди 50 літаків, проводять серйозні військові маневри, влітають у наш простір. Ми не можемо прийняти такий стан справ. А пояснення Росії щодо цих порушень — непереконливі», — заявив Реджеп Ердоган.


Він додав, що поговорив з Путіним по телефону після початку російської повітряної операції. «Але потім стався інцидент із порушенням нашого повітряного простору. За таких умов знову телефонувати не бачу сенсу», — додав він. Ердоган нагадав, що Туреччина є великим імпортером російського газу, і відмова Анкари від його закупівель буде серйозною втратою для Москви. «Ми є покупцем номер один природного газу з Росії... Але за необхідності зможемо купувати природний газ і в інших місцях», — пригрозив він.


Згадав президент і про ще один спільний енергетичний проект — будівництво атомної електростанції «Аккую» і сказав, що його реалізація може опинитися під питанням. «Росія вклала в її будівництво вже три мільярди доларів. І про це вона повинна більше непокоїтися. Якщо вони не побудують її, то втратять ці гроші, а прийде хтось інший і добудує «Аккую». Але ми не хочемо втрачати наявні механізми співробітництва й загострювати відносини, тому засмучуємося, коли Росія робить кроки, здатні до цього призвести», — заявив президент Туреччини.