У Верховній Раді відбулась акція з профілактики раку молочної залози: «Рожевий жовтень — міжнародний місяць боротьби з раком молочної залози». Народні депутати з різних фракцій одягли рожеві стрічки, що є міжнародним символом руху з інформування суспільства про рак молочної залози. Ініціювали захід міжфракційне об’єднання «Рівні можливості» та благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

 

Серед учасників акції представники різних фракцій, зокрема від БПП — Ірина Геращенко, Ірина Луценко та Марія Іонова, а також Лілія Гриневич («Народний фронт»). За словами Лілії Гриневич, для України ця проблема є дуже актуальною, адже ми входимо до десятки країн із найбільшою чисельність людей з таким діагнозом. «І це не лише жіноче захворювання. Трапляються випадки раку молочної залози у чоловіків. Але найстрашніше те, що через відсутність системи правильної профілактики, ранньої діагностики ми втрачаємо величезну кількість життів», — зауважила народний депутат.


Загалом в Україні щороку діагностується 16,5 тисячі нових випадків захворювань.  Впродовж останніх 20 років захворюваність на рак молочної залози збільшилась у 2,8 разу. Після виявлення такого захворювання рівень виживання в Україні становить 50 відсотків, а в ЄС — 84. «Це означає, що наші громадяни не мають достатньої інформації, як вберегтися від раку, не мають доступу до якісного обладнання для діагностики, а також до відповідного лікування», — сказала Л. Гриневич. Утім, на думку співініціатора акції керівника фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» Галини Майструк, не все так безнадійно. За її словами, Європа свій процес розпочала ще у 1980-х роках. Думаю, у нас є майбутнє, зокрема зі скорочення смертності від цієї хвороби», — сказала вона.


Вл. інф.

 

Народні депутати Альона Бабак, Ірина Геращенко, голова правління благодійного фонду «Здоров’я жінки та планування сім’ї» Галина Майструк, народні депутати Ірина Луценко, Віктор Кривенко, Ірина Сисоєнко, Лілія Гриневич, Марія Іонова (зліва направо).


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.