Якби службовим собакам давали звання, Рекс точно б уже носив погони майора.

 


— ...И я був би тоді в його підпорядкуванні, — сміється кінолог Денис.— Він і за віком старший за мене на кілька років, якщо перевести його собачі роки в людські. Так, Рексе?


Пес тільки вухом повів, давши зрозуміти, що почув свою кличку. А стосовно іншого він вочевидь ігнорував підвищену увагу до себе, що відволікала його від служби.


До зони АТО на Луганщині Денис зі своїм вихованцем прибули з кінологічного центру в Миколаєві. Свого службовий собаку Денис змушений був залишити вдома, взявши напарником іншого пса. Рекс, можна сказати, професіонал, навчений знаходити вибухівку, зброю і за роки служби запобіг десяткам різних надзвичайних ситуацій, зберігши життя людей. «Обслуговував» він і чемпіонат Європи з футболу «Євро-2012», який проходив у нашій країні, а тепер місцем служби стала Луганщина.


— Ми з Рексом подружилися швидко, — розповідає Денис. — Пес працював з іншим кінологом, але так сталося, що на Луганщину ми приїхали з ним разом. Службові собаки поставлені в певні рамки, і напарника собі не обирають. Кого призначать, з тим і працюють. Зрозуміло, ми звикали одне до одного, але зараз у нас цілковите взаєморозуміння. Я правду кажу, Рексе?


Цього разу пес повернув голову убік Дениса й моргнув, а Денис, присівши навпочіпки, погладив собачу морду.


— Ви подивіться, які чесні в нього очі! — с особливим почуттям сказав він. — Хіба може цей пес обдурити або зрадити?


Очі в Рекса справді дивовижні — чисті, розумні й строгі. У присутності сторонніх людей пес поводився досить делікатно, але, за розповідями Дениса, з такою ж делікатністю він і працює. Коли унюхає вибухівку, жодних емоцій не проявляє. Сідає і чекає, давши тим самим зрозуміти, що виявив небезпеку. Голосно гавкати й тим більше робити різкі рухи не можна, інакше вибухове обладнання може здетонувати, і це призведе до небажаних наслідків. Розтяжки, звісно, він теж відчує, але посилати тварину на такі роботи — надто дороге задоволення.


— Я краще сам піду, а Рекса не пущу, — каже Денис.


Собаки служать вісім років, а Рексу вже шість, тож через пару років його спишуть на пенсію. Утім, як знати. Усе залежить від здоров’я і спроможності тварини, від догляду й годівлі. Хоча, на жаль, собаки, які працюють із вибухівкою, виходять із ладу швидше за інших. Вони втрачають гостроту нюху, бо мають справу з отрутами й шкідливими хімічними речовинами.


— Але Рекс — міцний боєць, тож ми з ним ще послужимо. — Денис гладить пса по спині, а потім бере його морду в руки й заглядає в очі. — Правильно я сказав?


І у відповідь одержує мокрий і липкий язик. Ну, геть не по-бійцівськи.


Луганська область.


Фото автора.