Сьогодні в Туреччині завершується триденна жалоба, оголошена владою на вшанування загиблих у безпрецедентному терористичному акті. Він стався минулої суботи біля центрального залізничного вокзалу в Анкарі, де було призначено зустріч людей, які збиралися на мирну демонстрацію під гаслами «Праця. Мир. Демократія». Вони планували з профспілковими активістами і членами медичної палати Туреччини пройти вулицями столиці й вимагати від влади припинення кривавого конфлікту з Робочою партією Курдистану.


Трагедія сталася у той момент, коли демонстранти почали танцювати біля привокзального фонтана. За даними МВС Туреччини, у результаті двох вибухів, один з яких, за твердженням свідків, влаштував терорист-смертник, на місці загинуло 128 осіб, а ще понад 270 отримали поранення різної тяжкості. 65 з них перебувають у реанімації.


Поки що жодна терористична організація не взяла на себе відповідальність за цей теракт, але поліція припускає, що до нього безпосередньо причетна так звана «Ісламська держава». У неділю правоохоронні органі Туреччини заарештували по всій країні 36 її прибічників. Їх звинувачують у винаймі квартир для іноземців, які приїжджають до Туреччини для того, щоб потім потрапити в Сирію і воювати на боці найпотужнішого і найбезжаліснішого терористичного угруповання. Один з арештованих дав свідчення, що в одній із винайманих квартир у різний час мешкали по черзі вихідці із Франції, Італії, Індонезії, Саудівської Аравії, Німеччини. Арешти було проведено в Анкарі, Адані, Коньї, Шанлиурфі та Ізмірі.


Вихідними в різних містах Туреччини відбулися стихійні протести проти політики президента Реджепа Таїпа Ердогана, за наказом якого ВПС країни бомблять позиції курдів і бази «Ісламської держави». Протестувальники звинуватили владу в тому, що ці дії й стали причиною теракту. На центральній площі Стамбула, Таксім, мітинг прокурдськи налаштованих громадян поліція розганяла сльозогінним газом і кийками. У деяких місцях площі відбулися сутички з вартовими порядку.


Влада країни разом з оголошенням триденної жалоби на цей термін припинила й передвиборну кампанію. Нагадаємо, що в Туреччині 1 листопада мають відбутися дострокові парламентські вибори, на яких правляча пропрезидентська Партія справедливості і розвитку має намір одержати абсолютну більшість голосів для формування однопартійного уряду. Переманити виборців на свій бік лідер партії й прем’єр-міністр Давутоглу намагається придушенням опору курдів і компрометацією політиків, що виступають за мирні переговори з Робочою партією Курдистану. Аналітики вважають, що Ердоган і Давутоглу дають прямий сигнал суспільству: або ви підтримуєте 1 листопада Партію справедливості і розвитку, яка наведе лад у країні, або на вас чекає новий хаос.


Тим часом у турецькі ЗМІ просочилася інформація: у службі безпеки за три дні до трагедії знали, що під час демонстрації в Анкарі готується масштабна провокація. Але не вжили жодних заходів для її запобігання. Людей, які прийшли до залізничного вокзалу, не перевіряли на наявність у них металевих предметів і зброї, поліція й жандармерія не мали наміру охороняти мирну демонстрацію від її супротивників і провокаторів.