На тлі загальноукраїнського спаду експорту на 30 відсотків Тернопільщина його нарощує. Позитивна динаміка — плюс 4,2 відсотка у першому півріччі. На експорт ідуть зернові культури, у тому числі соняшник, який в області масово почали вирощувати порівняно нещодавно, а також олія, вино, яблука.


За словами голови облдержадміністрації Степана Барни, він ставить за мету домогтися, щоб Тернопільщина продавала не лише сільськогосподарську сировину, а й передусім готову продукцію.


Саме аграрна, переробна, машинобудівна галузі найбільше цікавили представників посольств країн, які взяли участь у виїзному засіданні Міжнародного трейд-клубу, що відбувся у Тернопільському національному економічному університеті. Вони представляли Польщу, Румунію, Словаччину Канаду, Південну Африку, Малайзію — загалом п’ятнадцять країн. Як розповіла президент цієї міжнародної організації Соня Крайчева, на Тернопільщині є різні сфери, в яких інвестори можуть успішно працювати. Крім перелічених вище, хороші перспективи мають енергозбереження, ІТ-технології, туризм. З продукцією понад 60 підприємств можна було ознайомитися під час виставки. Детальніші орієнтири представники посольств отримали другого дня виїзного засідання трейд-клубу: під час безпосереднього знайомства з підприємствами та господарствами області. Про їхні потенційні можливості вони обіцяли повідомити бізнесові кола своїх країн.

 


У рамках засідання нагородили кращих суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності області у номінаціях «Кращий експортер аграрної продукції», «Кращий експортер промислової галузі», «Кращий експортер послуг».

Тернопільська область.

 

 


На знімку: інвестиційний проект представляє керівник корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський.


Фото автора.