Анатолій Романович Мацюк (на знімку) народився 13 жовтня 1940 року в Києві.

 


В 1967-му закінчив юридичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка та розпочав трудову діяльність в Управлінні охорони суспільного порядку м. Києва. Із 1968 до 1988 р. — в Інституті держави і права АН УРСР, спочатку як аспірант, а згодом — молодший, науковий, старший, провідний науковий співробітник, завідувач відділу цивільного і трудового права. У 1971 р. захистив кандидатську, а в 1984 р. — докторську дисертацію і отримав звання доктора юридичних наук.


У 1990 р., враховуючи великий теоретико-правовий та практичний досвід вченого, Анатолія Романовича було переведено на роботу до українського парламенту як керівника групи наукових консультантів при Президії Верховної Ради Української РСР. Із парламентом України пов’язана його подальша трудова діяльність: 1994—2000 рр. — керівник науково-експертного управління Секретаріату Верховної Ради України; 2000—2005 рр. — керівник головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України; 2006—2011 рр. — радник дирекції Інституту законодавства Верховної Ради України, з 2011 р. і до сьогодні — втілює свій блискучий талант педагога-новатора в підготовці фахівців-юристів вищої кваліфікації Української школи законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України.


Анатолій Романович Мацюк зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняного парламентаризму, стояв біля витоків конституційного процесу. Він — один із розробників Декларації про державний суверенітет України та Конституції України, численних законів, які сформували правову основу Української держави.


Ґрунтовні дослідницькі пошуки А. Р. Мацюка позначені значними здобутками у сфері конституціоналізму. Він автор майже 150 наукових праць, заслужений юрист України (1998 р.), нагороджений багатьма грамотами й медалями, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня (2007 р.).


За свою самовіддану діяльність і щиру вдачу Анатолій Романович користується належною шаною і авторитетом серед державо-творців, вчених і колег по роботі.