Головне завдання, яке стоїть сьогодні перед Україною — захистити свою територію і провести реформи всередині країни. На цьому наголосив у понеділок Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з делегацією Конгресу США.


А. Парубій висловив вдячність Сполученим Штатам Америки за їхню чітку позицію щодо непорушності суверенітету та територіальної цілісності України, а також за фінансову, політичну і військову підтримку нашої країни. «Ця допомога дуже важлива для нас», — сказав він і зауважив, що «якби ми рішучіше зустріли Путіна в Україні — його б не було в Сирії». 

 

У цьому контексті А. Парубій підкреслив, що «Україна першою відчула на собі агресію Путіна, який є глобальною загрозою для світу, а не лише для України».


Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив сподівання, що США посилюватимуть тиск на Росію як політичний, так і економічний, аби змусити Москву чітко дотримуватися зобов’язань за Мінськими домовленостями, і збережуть санкції проти цієї країни і у наступному році. До того ж він наголосив, що Україна продовжує неухильно дотримуватися положень Мінських домовленостей і «попри триваючу нестабільність ми здійснюємо послідовні кроки з просування політичного процесу».


А. Парубій поінформував про результати роботи Верховної Ради України в частині законодавчого забезпечення реформ у ключових сферах, зокрема, у напрямку боротьби з корупцією. 


«Верховна Рада сповнена рішучості пройти шлях реформ незалежно від того, чи є вони популярними, чи ні», — сказав він.


Своєю чергою, сенатор Конгресу США Джин Шахін наголосила, що «Україна й українці є прикладом надзвичайної стійкості» і висловила готовність підтримувати Україну в її демократичних прагненнях і у боротьбі за власний суверенітет і територіальну цілісність. «Ми засуджуємо дії Путіна, його анексію в Криму, агресію на сході України і в Сирії», — заявила вона.


Сенатор Елізабет Ворен підтримала необхідність боротьби з корупцією, наголосивши, що «це є передумовою економічного розвитку і зростання довіри суспільства до влади».
Сторони заявили про зацікавленість у подальшому розвитку міжпарламентського співробітництва.


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Андрій Парубій, Джин Шахін, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, Елізабет Ворен.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.