Голова Верховної Ради Володимир Гройсман в інтерв’ю телеканалу «Рада» поділився своїм баченням шляхів подальшого реформування податкової системи, посилення відповідальності парламентаріїв та керівників фракцій і груп за виконання депутатських обов’язків, а також підбив підсумки пленарного тижня.

 


Неможливо, щоб бюджет було прийнято «під ялинку»


Глава парламенту заявив про необхідність реформування податкової системи і не виключив «пакетного» голосування за відповідні законопроекти разом з проектом державного бюджету на наступний рік. «Вважаю, що податкова система потребує модернізації і змін, оскільки вона дуже громіздка», — зазначив В. Гройсман, додавши, що це призводить до несплати нарахувань до бюджету, збільшення «тіньової» частини економіки та зубожіння громадян.


«Важливо, щоб податки були помірними, щоб вони сплачувалися, і важливо, щоб система оподаткування була незмінною, — заявив він. — Якщо нам вдасться знайти розуміння, якою має бути податкова система наступного року, це може бути «пакетним» голосуванням нової системи і бюджету». Водночас Голова Верховної Ради додав: якщо заплановане не вдасться, над бюджетом потрібно працювати все одно, визначати соціальні показники, соціальні стандарти. «Треба виконувати соціальні зобов’язання перед Україною», — зазначив В. Гройсман та нагадав, що 15 вересня уряд направив до парламенту проект держбюджету на наступний рік, але згодом відкликав його для внесення певних уточнень з урахуванням рішень, які має прийняти Верховна Рада, зокрема, щодо реструктуризації боргів. «Сьогодні такі рішення є», — наголосив він.


Керівник парламенту повідомив, що 5 жовтня доручив парламентському Комітету з питань бюджету спільно з Міністерством фінансів розпочати «серйозну роботу» з підготовки бюджету і внесення його на розгляд Верховної Ради. «Маємо дуже швидко рухатися з тим, щоб і країна, і місцеві бюджети розуміли свої показники», — наголосив він, акцентувавши на необхідності передбачити у проекті бюджету усі необхідні для місцевих бюджетів показники, щоб органи влади на місцях могли їх затвердити. Ми не можемо допустити, щоб бюджет було прийнято «під ялинку», підсумував Голова Верховної Ради.


Потрібні повноцінна участь у пленарних засіданнях та ефективна робота у комітетах


Наголосивши на необхідності посилення відповідальності депутатів та керівників фракцій і груп за нехтування парламентаріями їх робочими обов’язками, В. Гройсман зазначив, що незрозуміло, навіщо депутат обирається до парламенту, якщо не має бажання працювати. «Як не соромно дивитися людям в очі, коли ти не ходиш взагалі на роботу», — запитав він та підкреслив, що не збирається з цим миритися. «Вважаю, що треба підвищувати роль керівників фракцій — вони мають нести відповідальність за тих, хто дозволяє собі нехтувати елементарними речами, — заявив Голова Верховної Ради. — Має бути повноцінний робочий день, повноцінна участь у засіданні, повноцінна участь у законодавчому процесі, роботі комітетів».


В. Гройсман підкреслив, що ефективній роботі у сесійній залі має передувати серйозна робота у комітетах, і наголосив, що поставив завдання комітетам наступного тижня проаналізувати зареєстровані законопроекти і визначити їх пріоритетність до розгляду. «Маємо систематизувати законотворчу роботу. Якщо ми будемо системними, — ми будемо ефективними, — сказав він. — Тому дуже важлива серйозна, системна, професійна робота».


На переконання В. Гройсмана, парламент має демонструвати високу ефективність і довіру людей, чого можна досягнути конкретними діями — приймати якісні, по-справжньому європейські закони.
«Завдання — зробити парламент відкритим, публічним, зрозумілим для громадян, і треба зробити так, щоб його апарат був тією допоміжною службою народних депутатів, яка дозволить розробляти і приймати якісні закони», — заявив Голова Верховної Ради.


У цьому контексті він поінформував про роботу Місії Європейського парламенту з оцінки потреб. «Ми напрацьовуємо фундаментальні системні зміни: парламент буде модернізований, ми запропонуємо модернізацію усіх процесів, які у ньому відбуваються, ми запропонуємо модель технічного переоснащення, і я б дуже хотів, щоб парламент був електронним, відкритим, доступним і зрозумілим для громадян», — сказав В. Гройсман, зазначивши, що вже зроблено перші кроки на цьому шляху.


Ухвалено низку надзвичайно важливих для країни законів


Коментуючи ухвалені під час минулого пленарного тижня законопроекти, зокрема ті, що стосуються виконання Плану лібералізації візового режиму з країнами ЄС, Голова Верховної Ради дав високу оцінку роботі парламенту. «Ці законопроекти наближають нас до введення безвізового режиму з боку Європейського Союзу, — сказав В. Гройсман. — Питання віз потрібно взагалі залишити у минулому, оскільки це достатньо серйозно обмежує права наших громадян», — зазначив він, підкресливши, що План лібералізації також передбачає прийняття рішень, спрямованих на посилення боротьби з корупцією.


«Ці два завдання ми виконали», — сказав В. Гройсман, додавши, що всі законопроекти, які було прийнято у першому читанні, готуватимуть до другого читання спільною робочою групою, до якої увійшли народні депутати, представники профільних міністерств, європейські партнери, аби ці документи відповідали європейським стандартам.


«Ми стали ще на крок ближче до введення безвізового режиму. Але це залежить не тільки від прийняття законів, дуже багато речей залежить від того, щоб ці закони виконувалися», — сказав він.
Голова Верховної Ради також відзначив ухвалення рішень, спрямованих «на зміни в кращий бік ситуації з видобутком українського газу», зазначивши, що збільшення обсягів такого видобутку вплине на зменшення ціни енергоносіїв.


Дуже важливим В. Гройсман назвав і рішення щодо запровадження відкритого доступу до всієї інформації щодо формування тарифів на електроенергію, газ, інші житлово-комунальні послуги.


За повідомленням прес-служби Верховної Ради України.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.