Учора на Луганщині в рамках Мінських домовленостей стартувала третя черга відведення озброєння калібром до 100 мм. Про це повідомив речник АТО в області Руслан Ткачук. За його словами, українські військовослужбовці відводитимуть від лінії розмежування на відстань не менш як 15 км 82-міліметрові міномети. Процес триватиме три дні за постійного моніторингу спостерігачів ОБСЄ й представників ЗМІ.

 

Своєю чергою Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатує: представники самопроголошеної «ЛНР» перешкоджають доступу спостерігачів до українсько-російського кордону. Про це на брифінгу повідомив спікер СММ Майкл Боцюрків. «Дещо поліпшено доступ на контрольовану «ДНР» територію, але, як я вже згадував, на контрольованих «ЛНР» територіях ми зіткнулися зі значними труднощами під час спроби дістатися кордону», — зазначив він.


У цьому секторі зберігається затишшя — залпів гармат не чути. Але наші бійці й мирні мешканці продовжують гинути. Так, 14 жовтня на фугасі підірвався КрАЗ з українськими воїнами — троє поранено, інформує прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Це сталося в селі Червона Талівка Станично-Луганського району на прикордонній з РФ території...


На свято Покрови кількість збройних провокацій з боку російсько-терористичних військ на Донбасі знизилася, водночас на окремих ділянках триває активність піхотних груп і ДРГ бойовиків, пише у Фейсбуці координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Він зазначає, що в районі Спартака, за 10 км від лінії розмежування, зафіксовано позиції артилерійських машин бойовиків (8 одиниць 152-міліметрових гармат типу 2А65 «Мста-Б»). У цьому ж районі в похідному порядку перебувають 6 одиниць 122-міліметрових САУ 2С1 «Гвоздика».


На тлі режиму тиші другий, політичний, фронт залишається для кремлівських кураторів бойовиків на Донбасі пріоритетним. За даними «Інформаційного спротиву», Москва наказала своїм підопічним — «депутатам» так званих «ДНР» і «ЛНР», — щоб усі «законопроекти» виносилися на розгляд лише після узгодження з нею. Зокрема, у Ростові-на-Дону (РФ) під керівництвом російських сепароводів відбулася нарада представників структур «ЛНР», де обговорювали питання формування тарифів у сфері ЖКГ і транспорту в окупованих районах Луганської області.


А раніше московські боси доручили терористам на Донбасі запросити на псевдовибори низку іноземних представників (надавши їм рекомендований список спостерігачів), щоб хоч якось «легалізувати» заплановане «волевиявлення» на непідконтрольних Україні територіях.