Футбол. Євро-2016. Відбірний раунд. 12 жовтня.
Група С. Люксембург — Словаччина. 2:4. Білорусь — Македонія. 0:0.
Україна — Іспанія. 0:1. Гол: Гаспар, 22. На 25-й хвилині Фабрегас не реалізував пенальті (воротар).
Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Гармаш (Рибалка, 58), Ярмоленко, Ротань (Зінченко, 87), Коноплянка, Кравець (Селезньов, 87). Тренер — Михайло Фоменко.
Іспанія: де Геа, Гаспар, Етчейта, Начо, Аспілікуета, Сан Госе, Алькантара, Фабрегас (Мату, 64), Іско, Алькасер (Бускетс, 85), Ноліто (Альба, 75). Тренер — Вісенте дель Боске.
Рефері — Мілорад Мажич (Сербія).
Київ. НСК «Олімпійський». 68 000 глядачів. 6 градусів.
Група Е. Естонія — Швейцарія. 0:1. Литва — Англія. 0:3. Сан-Марино — Словенія. 0:2. Англія — 30 очок, Швейцарія — 21, Словенія — 16, Естонія — 10, Литва — 10, Сан-Марино — 1.
Група G. Австрія — Ліхтенштейн. 3:0. Росія — Чорногорія. 2:0. Швеція — Молдова. 2:0. Австрія — 28, Росія — 20, Швеція — 18, Чорногорія — 11, Ліхтенштейн — 5, Молдова — 2.
13 жовтня. Група А. Латвія — Казахстан. 0:1. Нідерланди — Чехія. 2:3. Туреччина — Ісландія. 1:0. Чехія — 22, Ісландія — 20, Туреччина — 18, Нідерланди — 13, Казахстан — 5, Латвія — 5.
Група В. Бельгія — Ізраїль. 3:1. Кіпр — Боснія. 2:3. Вельс — Андорра. 2:0. Бельгія — 23, Вельс — 21, Боснія — 17, Ізраїль — 13, Кіпр — 12, Андорра — 0.
Група Н. Болгарія — Азербайджан. 2:0. Італія — Норвегія. 2:1. Мальта — Хорватія. 0:1. Італія — 24, Хорватія — 20, Норвегія — 19, Болгарія — 11, Азербайджан — 6, Мальта — 2.

***

От і закінчилося наше ворожіння на кавовій гущі. Друге місце в групі могли досягти лише за сприятливого для нас збігу обставин. Словаки мали зіграти бодай у нічию або ще краще — програти в Люксембурзі. Але і це не розв’язувало наших проблем, бо треба було перемогти Іспанію, котра вийшла на зустріч із нашою збірною умовно другим складом.
Чому умовно? А тому, що Вісенте дель Боске у своєму розпорядженні має понад два десятки висококласних виконавців. І ті, кому доручили зіграти в Києві, показали, що вони мало чим поступаються гравцям так званої основи. Грали чіпко, швидко, набагато більше часу контролювали м’яч, ніж опоненти. У них висока культура передач, чудова ігрова дисципліна, заповзятість, намагання до коми виконувати тактичний план.
Особливе захоплення викликала гра воротаря «Манчестер Юнайтед» де Геа, який зробив рекордну кількість сейвів (рятувань) у матчі з Україною — 10(!). Стільки разів свою національну команду протягом одного матчу не виручав жоден іспанський воротар з 2006 року.
Заради справедливості варто сказати, що й наш П’ятов, як кажуть, був на висоті. І в його активі були ліквідації найгостріших моментів, рятівні для нас стрибки. А головне — відбитий пенальті, виконаний одним із досвідчених гравців «червоної фурії» Фабрегасом.
Тепер лунає з усіх боків, що українці в рази мали більше гольових моментів. Але не скористалися ними. Однак у тім-то й річ, що реалізація певної частини моментів біля воріт суперника, достатньої для позитивного результату, і є ознакою класу. А він у гравців збірної України, на жаль, поки що нижчий, ніж у тих футболістів, котрі нам протистояли.

***

Вісенте дель Боске:
— Нам необхідно було розв’язати виниклі кадрові проблеми, тому ви побачили трохи незвичайну комбінацію гравців. З другого боку, ті, хто вийшов на поле, прагнули довести свій професіоналізм, показати, що вони готові виконувати ті завдання, які поставлено перед збірною Іспанії. А ми вже фактично почали готуватися до фінальної частини чемпіонату Європи. Отже, ця зустріч була для нас дуже корисною.
Можу відзначити, що багато гравців, які сьогодні добилися перемоги, зарекомендували себе з найкращого боку. Вважаю, що нам буде непросто обрати 23 кандидатів на поїздку до Франції. Також я повинен визнати, що сьогодні українці, які також заслуговують на місце на Євро, створили багато моментів біля наших воріт. Найчастіше небезпека виходила з флангів, де нагнітали Ярмоленко та Коноплянка. А те, що в підсумку їм не вдалося забити, — це велика заслуга де Геа, який дуже здорово зіграв у Києві. Отже, сподіваюся на нашу зустріч з Україною у Франції.

***

Отже, напряму до фінальної частини Євро-2016 вийшли: Чехія, Ісландія, Туреччина, Бельгія, Вельс, Іспанія, Словаччина, Німеччина, Польща, Англія, Швейцарія, Північна Ірландія, Румунія, Росія, Австрія, Італія, Хорватія, Португалія, Албанія, Франція (господар турніру).
Збірна України, котра посіла в кваліфікації третє місце в групі, згідно з рейтингом УЄФА потрапила в посів при жеребкуванні стикових матчів. Отже, українці гарантовано не гратимуть із командами Боснії, Швеції та Угорщини.
«Сіяні»: Боснія, Україна, Швеція, Угорщина. «Несіяні»: Данія, Ірландія, Норвегія, Словенія. Жеребкування стикових матчів заплановано на 18 жовтня в Ньоні (Швейцарія), поєдинки відбудуться з 12 по 17 листопада.

 

 

Дванадцятий гравець збірної України готовий до стикових матчів.

 

 

 

Великі сподівання на надійність Андрія П’ятова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.