У День захисника України Президент Петро Порошенко побував із візитом у Запоріжжі. Тут, окрім іншого, в цей день відзначали річницю визволення міста від фашистських окупантів.

 

У програмі робочого візиту глави держави було лише два пункти — аеропорт, він же аеродром для відремонтованих винищувачів, та острів Хортиця. У кріслі другого пілота Президент піднявся в повітря. Водночас в іншому такому само літаку роль другого пілота виконав вихованець Київського ліцею імені Івана Богуна Євген Висторопський, який виборов це право в результаті спеціального конкурсу. Польоти тривали недовго, однак над Хортицею Су-27 таки промайнув.


На заповідному острові, на оглядовому майданчику Музею Запорозького козацтва, відбулась урочиста церемонія прийняття присяги ліцеїстами-богунятами з Києва та вихованцями Запорізького обласного ліцею з посиленою військово-технічною підготовкою «Захисник». Юнак, який виголошував текст присяги, тримав руку на прозорому ковчегу з «мечем Святослава», знайденим у 2011 році в Дніпрі, поблизу того берега Хортиці, який вважається ймовірним місцем загибелі легендарного київського князя.


День захисника України — свято, офіційно запроваджене минулого року за ініціативи Петра Порошенка. Здебільшого його пов’язуватимуть із сучасними героями, учасниками війни за незалежність, учасниками антитерористичної операції і бойових дій, спрогнозував глава держави у виступі під час церемонії прийняття присяги. «Нинішнє перемир’я нікого не повинно вводити в оману, — наголосив він. — Сили стримування нам потрібні не лише на Донбасі, а й по всій лінії кордону з агресором і окупантом, з Російською Федерацією, вздовж моря і біля Придністров’я».


Очільник країни пообіцяв, що в бюджеті наступного року передбачатиметься збільшення зарплат військовим, у тому числі і для контрактників. Призов на строкову службу збережуть, запевнив Президент, але молодь, яку призиватимуть не з 18, а з 20 років, не служитиме в АТО. Перейти повністю на контрактну армію під час війни не може собі дозволити жодна країна, констатував Петро Порошенко.


Завершенням церемонії прийняття присяги став урочистий марш 400 ліцеїстів Києва та Запоріжжя, який прийняв Президент. Після цього Петро Порошенко поспілкувався з батьками і родичами молодих людей.

Запоріжжя.