«Усі кредитори України більшістю, яка становить понад 75 відсотків голосів у комітеті кредиторів, прийняли рішення про списання боргів Україні загальним обсягом 3 мільярди доларів США та реструктуризацію боргів на загальну суму ще 8,5 мільярда доларів США», — про це під час учорашнього брифінгу в Будинку уряду повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

 

Зазначивши, що таким чином у найближчі чотири роки Україна не виплачуватиме тіло кредиту, А. Яценюк нагадав, що на початок 2014 року загальний обсяг зовнішнього боргу нашої країни становив 73,1 мільярда доларів США. «Таку ми прийняли країну практично два роки тому», — сказав він і повідомив, що станом на 1 вересня поточного року державний та гарантований державою борг становить 70,5 мільярда доларів США. «Це відповідь на запитання, чи збільшуються зовнішні борги. Незважаючи на те, що ми отримуємо фінансову допомогу від наших західних партнерів, що ми отримуємо додаткові фінансові ресурси, ми ще водночас погашаємо борги і зменшуємо загальну суму державного і гарантованого боргу», — наголосив глава уряду.


За словами прем’єра, під час переговорів основним завданням було відтермінування сплати впродовж найближчих чотирьох років 15 мільярдів доларів боргу, на які в нас «фізично немає коштів», та списання до 4 мільярдів доларів боргів. Також уже реструктуризовано борги двох державних банків — «Ощадбанку» та «Укрексімбанку» на суму 2,8 мільярда доларів, «Укрзалізниці» — на 500 мільйонів доларів і ще на порядку денному реструктуризація 700 мільйонів «Укравтодору», «Укрмедпостачу» і конструкторського бюро «Південне».


Коментуючи ситуацію із 3 мільярдами доларів боргу перед Російською Федера-цією з терміном погашення у грудні 2015 року, А. Яценюк зазначив, що Україна ще раз пропонує погодитися на загальні умови. «Якщо вони вважають, що вони нормальні, тоді ми їм пропонуємо 29 жовтня (цього дня в Лондоні відбудуться повторні збори власників облігацій з погашенням у грудні 2015 року. — С.К.) поточного року прийняти ті само умови, на які погодилися всі українські кредитори, — це часткове списання та реструктуризація боргів. Інших умов Росія не отримає», — підкреслив прем’єр і зазначив, що в іншому разі «ми готові до судового розгляду справи». Водночас він нагадав, що Україна вже ініціювала низку судових спорів з Росією, які стосуються анексії Криму та російської інтервенції на Донбасі. У першому позові до Європейського суду з прав людини сума збитку оцінюється в понад 1 трильйон гривень, та оскільки анексія та агресія тривають, то ця цифра постійно збільшується.


Учора прем’єр також провів засідання антикризового енергетичного штабу. «Газові олігархи занесли до парламенту гроші, щоб знизити для себе податки. Щоправда, прикриваючись перед виборами тезами про турботу про український народ і дешевший газ», — заявив він і закликав не вірити казкам про безплатний газ. «Не буде газ дешевший. Немає його дешевшого у світі. Все, що ми могли зробити, ми зробили», — переконував А. Яценюк та запевняв, що якби газ власного видобутку не йшов населенню, про що сьогодні лунають заяви, то його соціальна ціна б була не 3600 гривень за тисячу кубометрів, а 7200 гривень. Він також повідомив, що, за останніми офіційними даними, вже 3,3 мільйона домогосподарств отримали субсидії, тож нарешті держава субсидує «не тих, у кого тисячі квадратних метрів і басейни обігріваються газом, а тих, кому потрібна допомога».