У Верховній Раді відбулася зустріч керівництва парламентського комітету у закордонних справах із представниками країн «Вишеградської групи» (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина).

 

З українського боку участь у зустрічі взяли голова комітету Ганна Гопко, заступник голови комітету Борис Тарасюк та голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Артур Герасимов.


«Вишеградську групу» представляли державний секретар Міністерства закордонних справ та європейської інтеграції Словаччини Ігор Слободнік, заступник міністра закордонних справ Чехії Ярослав Лудва, державний секретар Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Іштван Мікол, заступник держсекретаря МЗС Польщі Конрад Павлік, а також керівники дипломатичних представництв країн Вишеградської четвірки в Україні.


Українська сторона докладно поінформувала представників країн «Вишеградської групи» про політичні події в Україні в контексті протистояння російській агресії, реалізації важливих реформ, впровадження курсу на європейську інтеграцію, про безпекову ситуацію на сході України, стан та перспективи імплементації Мінських домовленостей, внутрішньополітичну ситуацію напередодні місцевих виборів. Українські парламентарії подякували країнам «Вишеградської групи» за гуманітарну допомогу, зокрема, за допомогу пораненим українським військовим.


Зі свого боку представники «Вишеградської групи» висловили зацікавленість у розширенні співпраці з Україною в енергетичній, оборонній і безпековій сферах, активізації втілення важливих інфраструктурних проектів, реформуванні окремих галузей економіки, наголосили на готовності продовжувати підтримку децентралізації влади в Україні та впровадження комплексних реформ у сфері вищої освіти.


Сторони наголосили на важливості відновлення та захисту територіальної цілісності України, а також дійшли згоди про потребу збереження економічних та інших санкцій проти Російської Федерації.


Окрему увагу приділено питанню недопущення реалізації російського проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Вл. інф.