Уже цієї суботи ПАТ «Київенерго» обіцяє завершити підключення житлового фонду столиці до опалення. Станом на учорашній ранок гарячі батареї були у понад 72% житлових будинків і майже 95% шкіл, дитячих садків та лікувальних закладів. Принаймні саме такі дані учора під час прес-брифінгу озвучив гендиректор теплогенеруючої компанії Олександр Фоменко.

За словами Олександра Фоменка, процес підключення будинків до опалення проходить у плановому режимі.


Найбільше обігріто багатоповерхівок так званої комунальної власності — 84 відсотки. «Пригальмовується процес підключення до опалення будинків ЖБК та ОСББ. Причина — відсутність актів готовності таких будівель до опалювального сезону», — заявив Євген Глушак, директор СВП «Київські теплові мережі».


Тим часом кияни — хто в теплі, хто в холоді — усе частіше думають про одне: чи потягнуть теплі батареї їхні сімейні бюджети. Цього опалювального сезону запрацювали нові тарифи: 16,14 грн. за метр квадратний опалювальної площі, у разі якщо в будинку чи квартирі не встановлено лічильник тепла, і 657,24 грн. за гігакалорію. Мешканцям майже 4 тисяч багатоквартирних будинків цей тарифний удар можуть трошки пом’якшити встановлені будинкові лічильники тепла. Силами «Київенерго» та КМДА, за їхніми ж даними, уже встановлено 3600 таких приладів обліку. «В опалювальний сезон ми входимо з майже 90% рівнем обліку тепла у житловому фонді. Наступного року роботи продовжаться. І наша ціль — вийти на 100-відсотковий показник», — заявив О. Фоменко. 


А от анонсованої ще навесні керівництвом міста 25-відсоткової знижки на опалення для киян, чиї будинки не обладнані лічильниками, доведеться почекати. Як пояснив «Голосу України» заступник голови КМДА Петро Пантелєєв, можливість введення такої компенсації поки що вивчається «на рівні уряду». Мовляв, виявляється, є будинки, де за нормами споживання мешканці платять менше, аніж якби мали лічильники. І на додачу до цього давати їм ще якийсь дисконт — було б нерозумно. «Тут потрібно бути обережними», —підсумував пан Пантелєєв.


Статистику успішного старту опалювального сезону зі звітів чиновників та енергетиків псують хіба що скарги пересічних киян. «У квартирі (Солом’янський район) опалення немає. Телефоную на диспетчерську.

Відповідають: «А у нас написано, що ви вже підключені». Кажу, так запишіть, що це не так, зафіксуйте звернення... «Я не можу зафіксувати ваше звернення, бо ви вже підключені», — кажуть по той бік дроту. Питаю, а чи доведеться платити за опалення, попри те, що в квартирі холодно? «Ну так, ви ж підключені», — лунає відповідь. Навіть звернення на «чудо-лінію» 1551 не допомагають: КМДА робить запит в Солом’янську райадміністрацію, ті, найімовірніше, — в ЖЕК, де відповідають, що будинок до опалення підключено... Коло замикається, а опалення так і не з’являється», — розповідає киянка Юлія. Кілька днів «тісного контакту» із чиновниками, гарячими лініями та диспетчерськими — і опалення в квартирі реально з’являється. Але лічильника у будинку немає, а чи доведеться платити за віртуальні дні обігріву квартири — поки що невідомо. Як і те, на якому етапі «ланцюжка» відбувся збій процесу.