Російський художник і проукраїнський активіст Володимир Тітов здивував французьку публіку скандальною картиною під назвою «Femen». Богемні відвідувачі щорічної художньої виставки Осінній салон, яка триває з 14 по 18 жовтня на Єлисейських Полях, мають нагоду ознайомитися з політично-еротичною роботою художника, котрий відверто критикує російську агресію в Україні. Три дівчини, три голосні гасла, написані чорною фарбою на тендітних тілах... Смілива ідея Володимира має не лише політичний, а й благочинний характер, адже третю частину від вартості картини, оціненої в 90 000 євро, художник віддає асоціації «Перетинаючи Європу» для потреб вдів і сиріт України, що постраждали від війни.

 

 

— Володимире, це ваша перша «політична» картина. Поясніть нам, як художник переходить від класичного ню до політичного акту?


— Ситуація, що склалася в Україні у зв’язку з російською агресією, спонукала мене висловити свою думку. В мене є елементарне відчуття справедливості, і я знаю, що правда на боці України, яка наразі захищається від монстра. Я завжди вважав, що колишній «гебешник» не повинен бути президентом. До речі, його й не можна називати президентом, адже президентів обирають, а Путін є бандитом, який прийшов до влади.


— Саме тому відома кричалка ультрас на адресу Путіна фігурує на вашій картині?


— Ця кричалка найвідоміша і найточніша, і Путін саме на неї заслуговує. Називати його фашистом — це майже тривіально. Мені дуже хочеться, щоб Путін увійшов в історію мистецтва як «х.. ло», а не як «цар всєя Русі» та «збирач руських земель», яким він намагається себе показати. Я хочу, щоб французи нарешті зрозуміли, хто такий справжній Путін.


— А чому ви вирішили співпрацювати з «Femen» для цього проекту?


— Я завжди поважав «Femen» за їхні політичні акції і був дуже вражений, коли, наприклад, у Німеччині, Саша Шевченко вибігла перед Путіним з надписом, де вона його посилає туди, куди ви знаєте! Ну й нарешті тому, що все збіглося: я малюю у стилі ню, а «Femen» маніфестують топлес.


— Дівчата одразу погодились?


— Ми познайомилися торік у Парижі на святкуванні Дня незалежності України. Коли я їх побачив, то ідея картини виникла сама по собі, й дівчата погодилися практично одразу. До речі, спочатку я познайомився з Яною і Сашею, і на картині повинні були фігурувати тільки дві дівчини, але пізніше вони мені передзвонили і спитали: «А можна третю?» Саме так до нас приєдналась Оксана, і я був змушений придумати третє гасло, яке народилось дуже швидко: «No War».


— Як французька публіка реагує на картину?


— Багато людей підходять, фотографують, ставлять різні запитання. Дуже запам’яталася реакція одного французького художника, який дуже здивувався, що росіянин зміг намалювати таку картину. Але коли я йому сказав, що вже давно живу у Франції, він посміхнувся і відповів: «А, ну тоді вам нічого не загрожує». Тобто французи розуміють, що Росія не є вільною країною.


Інтерв’ю взяла Анна ЧЕСАНОВСЬКА-ЖАЯР.


Париж.


Фото Франка ЖАЯРА.