Незважаючи на спроби ставити горезвісні палиці в дипломатичні колеса, переважна більшість членів ООН проголосували за обрання України непостійним членом Ради Безпеки терміном на два роки. «Ми пишаємося таким проявом підтримки України і проявом реальної солідарності з Україною», — заявив у Нью-Йорку міністр закордонних справ Павло Клімкін, виступаючи перед пресою після виборів у Генеральній Асамблеї. «Це, безумовно, дуже важливий день для України й дуже важливий день для ООН».


Згідно із правилами процедури для того, щоб потрапити в Радбез, країна має одержати більшість у дві третини присутніх членів Генасамблеї, які брали участь у голосуванні. Під час таємного голосування в четвер свої голоси Україні віддали 177 держав, за необхідної більшості у 118. При цьому 14 делегацій «утрималися».


Відповідаючи на запитання журналістів про можливий вплив розгорнутої Росією кампанії на кількість тих, хто утримався, Павло Клімкін відзначив, що «звичайно, Росія не рада тому, що Україну обрано до Ради Безпеки». «Однак реальність полягає в тому, що 177 країн — практично весь світ — виступили за участь України в Раді Безпеки», — заявив глава українського МЗС на прес-конференції.

«І це показує, що за нас не проста більшість. Це говорить про те, що практично всі країни в ООН висловили свою підтримку принципу верховенства закону, підтримали Статут ООН і тим самим підтримали й Україну». Він додав, що цього разу за Україну проголосувало значно більше країн, ніж на попередніх виборах у Раду Безпеки, які відбулися у 1999 році.


Цікаво, що в своєму репортажі агентство Assocіated Press наголосило: хоча Росія проводила кулуарну кампанію проти кандидатури України, Київ «легко виграв схвалення» необхідної більшості держав. Нью-йоркська газета The Jewіsh Press також відзначила, що, за наявними повідомленнями, Росія вживала спроб «зірвати плани свого сусіда сісти за стіл Ради Безпеки, проводячи енергійну кампанію проти призначення».


Оцінюючи значимість обрання для країни, що намагається захистити свій суверенітет, чимало видань підкреслювали, що членство в Радбезі дасть Україні нові можливості обстоювати свої інтереси з цілої низки питань, включаючи про створення трибуналу з розслідування загибелі малайзійського «Боїнга».


Україна, як і четвірка інших новообраних непостійних членів Радбезу, не мала конкурентів у своїй регіональній групі. Починаючи з 1 січня 2016 року, в Раді Безпеки вона замінить Литву. З нового року до складу Ради ввійдуть також Єгипет, Сенегал, Уругвай і Японія, які замінять Йорданію, Нігерію, Чад і Чилі.

Нью-Йорк.