15 жовтня у префектурі Каґошіма, що на острові Кюсю, було запущено в дію другий атомний реактор на АЕС «Сендай». Перший реактор на цій самій атомній станції після тривалої зупинки, пов’язаної з аварією на АЕС «Фукусіма» та запровадженням значно суворіших вимог до безпеки АЕС, відновив роботу 11 серпня нинішнього року, а до кінця місяця його було виведено на повну потужність — 890 МВт.


Другий реактор такої ж потужності. Він пройшов усі тести на відповідність новим посиленим нормам безпеки. Згідно з прес-релізом, який поширила компанія-оператор станції Kyushu Electrіc Power (KEPCO), електроенергія від другого реактора почне надходити до енергосистеми 21 жовтня. Паралельно відбуватимуться подальші перевірки та випробування, і якщо все буде гаразд, на повну силу реактор запрацює в середині листопада.


Японія вимушено повертається до атомної енергетики. Після аварії на АЕС «Фукусіма» та поступової зупинки всіх атомних реакторів різко зросло навантаження на теплові станції. І хоч успішно розвивалися в останні роки вітрова, сонячна, біо- та інші види відновлюваної енергетики, понад 40% енергетичних потреб країни забезпечував імпортований природний газ, понад 30% — вугілля. Їх закупівля важким тягарем лягала на економіку країни. Тож уряд Шіндзо Абе взяв курс на відновлення атомної енергетики. Передбачається, що до 2030 року в енергобалансі країни вона сягне 20—22% (до землетрусу 2011 року та аварії на АЕС «Фукусіма» на атомну енергетику припадало 30%).


Токіо.