Представники Естонії, Латвії, Литви і Польщі підписали угоду про будівництво польсько-литовського газового інтерконектора, який інтегрує газові ринки країн Балтії з єдиним ринком Євросоюзу і одночасно забезпечить диверсифікацію джерел поставок газу, підвищивши рівень енергетичної безпеки країн регіону.


Передусім йдеться про можливість позбутися залежності регіону від російського блакитного палива. На це звернув увагу голова Європейської Ради Дональд Туск, який наголосив: «Нині ніхто не має сумнівів, що Росія використовує газ як політичну зброю, не лише в ході українського конфлікту». При цьому він зауважив, що «позбавлена такого потужного засобу тиску, яким була російська газова монополія стосовно деяких країн, Росія напевно зможе стати кращим партнером для всієї Європи, і для Польщі зокрема».


Інтерконектор (GІPL) довжиною 534 кілометри має з’єднати литовську компресорну станцію Jaunіunaі та польську Рембельщизна в 2020 році. По території Польщі буде прокладено 357 км, що коштуватиме 422 мільйони євро, і 177 км, що пролягатимуть на литовській території, — 136 мільйонів євро. Понад половину фінансування бере на себе Євросоюз, який вкладе в цей проект 295,4 млн. євро, 120 млн. євро заплатить Варшава, решту — солідарно країни Балтії.


Поява GІPL матиме також економічний вимір, адже практика показує: коли країна має змогу закачувати газ не лише з російського напрямку, стає набагато легше вести переговори з Кремлем щодо зниження ціни поставок. Офіційний Вільнюс сподівається, що після запуску GІPL у литовців з’являться технічні можливості транспортування газу в Україну через LNG-термінал у Клайпеді.

Варшава.