Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам прокоментував низку актуальних питань, які стосуються обрання України непостійним членом Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, процедури проведення місцевих виборів та розповів про своє бачення життя в країні після того, як відбудеться народне волевиявлення.

 

Зможемо тримати українське питання на перших шпальтах світової уваги

За словами глави держави, обрання нашої країни непостійним членом Радбезу ООН передусім підтвердило глобальну підтримку українців, оскільки Росія робила все можливе, щоб це голосування не пройшло. Нас не можна порівнювати з Єгиптом чи Японією, сказав Петро Порошенко, «у них немає протистояння, а в нас, на жаль, є агресія постійного члена Радбезу ООН — Росії проти України». «Для нас політично це надзвичайно важливо, — продовжив він. — Уперше за всю історію Організації Об’єднаних Націй в Раді Безпеки сидітимуть агресор та об’єкт агресії». Ми отримаємо можливість тримати українське питання на перших шпальтах світової уваги, переконаний Петро Порошенко.

До місцевих виборів варто підходити з особливою увагою

Під час зустрічі з представниками організації «ОПОРА», Комітету виборців та інших громадських організацій Президент, за його словами, проявив навіть більшу радикальність, аніж активісти, і запропонував створити спільний законопроект, згідно з яким кандидати, які об’єктивно і доведено в судовому порядку обвинувачуються в підкупі виборців, знімалися б із виборчих перегонів. Однак ця ініціатива поки що не знайшла підтримки і передбачаються більш м’які форми реагування. Звернув увагу глава держави й на інші перешкоди виборчому процесу, як от відмова в реєстрації окремих політичних сил у тих чи інших регіонах.
Глава держави визначив надзавданням цих місцевих виборів створення проукраїнської коаліції всередині країни, інформує прес-служба Президента. «Мені з моєю командою вдалося створити проукраїнську коаліцію у світі: на початку — європейську, потім — трансатлантичну, зараз — глобальну, — підкреслив Петро Порошенко. — Тепер наше спільне завдання: створити всередині країни таку коаліцію, яка б не намагалась відволікти увагу дрібницями». Президент відзначив: до цих місцевих виборів варто підходити з особливою увагою, адже повноваження новообраних місцевих рад істотно зростуть: на 40 відсотків збільшаться місцеві бюджети, збільшиться роль місцевого самоврядування в бюджетній, податковій політиці та у визначенні позицій соціально-економічного розвитку території.

Непостійне членство в Радбезі ООН дає нам такі можливості:

— отримаємо право вимагати скликання засідання Ради Безпеки за умов ескалації війни, нападу бойовиків на представників СММ ОБСЄ, недопуску до пошуку зниклих на окупованій території тощо;
— зможемо впливати на прийняття рішення про введення в нашу країну миротворчих підрозділів ООН у разі виникнення такої необхідності;
— збільшаться наші можливості у процесі реформування Радбезу ООН, зокрема стосовно обмеження права вето постійних членів;
— упливатимемо на міжнародну політику у виборах Генерального секретаря ООН, рекомендацію кандидатури якого дає Рада Безпеки ООН.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).