Делегація Верховної Ради України у складі народних депутатів Артура Герасимова, Лілії Гриневич, Наталії Кацер-Бучковської та Іванни Климпуш-Цинцадзе взяла участь у 133-й щорічній Генеральній асамблеї Міжпарламентського Союзу, що відбулася в Женеві.

І одразу нашій нечисленній делегації довелося спростовувати брехливі заяви російських представників. «Засідання Генеральної асамблеї проходить далеко неспокійно. Нам чотирьом доводиться брати участь у декількох панельних дискусіях та дебатах одночасно. Україна не може собі дозволити пропустити щось важливе у цей важкий час, коли нам потрібна одностайна підтримка світу. А оскільки російська делегація представлена понад 40 депутатами, то мусимо гідно захищати нашу країну на міжнародному дипломатичному фронті», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Фейсбук.

Одним з таких прикладів став емоційний виступ Артура Герасимова, котрий, будучи родом із Донецька, спростував чергову брехливу заяву представника Російської Федерації про військову та гуманітарну ситуацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу. «Заява, яку ми щойно чули стосовно України, сповнена брехнею та вигадками. Я з Донбасу, мій батько росіянин і все це відбувалося на моїх очах. Насилля і знищення Донбасу стали наслідком російської агресії та російської підтримки терористів зброєю і амуніцією. Цьому потрібно покласти край так само, як і так званим російським «гуманітарним конвоям», які надсилаються на українську територію без жодних погоджень з українським урядом, порушуючи режим кордону та міжнародні норми і процедури», — сказав він та зазначив, що підтримувані Росією терористи водночас забороняють бути присутніми в цьому регіоні не тільки українським, а й міжнародним гуманітарним організаціям.

Спростовуючи названі росіянами цифри стосовно міграції, парламентарій охарактеризував їх як маніпуляцію, що не відображає справжньої ситуації, та повідомив, що насправді через дії Росії в Україні нині налічується майже 1,5 мільйона вимушених переселенців. Водночас А. Герасимов звернув увагу на те, що попри санкції представники країни-агресора досі мають можливість отримувати візи, що обґрунтовується начебто необхідністю діалогу. «Я великий прихильник діалогу, але дозвольте нагадати, що народний депутат України, член Парламентської асамблеї Ради Європи Надія Савченко досі незаконно утримується за гратами в Росії», — наголосив він.

Народний депутат Лілія Гриневич звернула увагу, що для багатьох делегатів виявилося відкриттям наявність в Україні такої великої кількості вимушених переселенців. «Ми розповідаємо про проблеми наших внутрішньо переміщених осіб, яких на цей час зареєстровано майже півтора мільйона, і з них 66 відсотків — це жінки. Для представників багатьох країн — це «відкриття» такої проблеми в Україні. Також інформуємо про події на Донбасі, про втрати України від російської агресії», — повідомила народний депутат.

Українській делегації вдалося відвідати Європейський центр ядерних досліджень (CERN), де працює Великий андронний колайдер, що є унікальним прикладом наукової співпраці понад 30 країн. Україна також бере участь в цьому проекті, хоча офіційно це поки що не оформлено. Зокрема, харківські науковці та виробничники брали участь у розробці внутрішньої трекової системи.

Фото зі сторінки Фейсбук Nataliya Katser-Burkovska.