В Одесі відбулося громадське обговорення проекту змін Конституції в частині правосуддя.


Збори, ініційовані Конституційною комісією за підтримки проекту USAІD «Справедливе правосуддя», відбулися в Одеській юридичній академії. Важливо, що саме в цій правовій школі проводили засідання, під час якого можна було почути і вчених-фахівців в галузі правосуддя, і суддів, і адвокатів, і прокурорів.

 

Під час зустрічі члени комісії, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук і завідувач кафедри господарського права і процесу академії Олег Подцерковний презентували представникам експертного середовища і громадянського суспільства текст змін до Основного Закону.


Микола Оніщук звернув увагу на необхідність деяких нововведень, особливо в аспекті захисту судової гілки від впливу політичних органів влади, який на сьогодні є досить сильним. Законодавчі способи захисту судової системи вже всі задіяно й залишилися тільки конституційні. Йдеться про порядок призначення і звільнення суддів, просування їх кар’єрними сходами. Сьогодні суддя цілком  залежить від політичного органу, що унеможливлює його неупередженість. Новий варіант Конституції це усуває. Насамперед через норму, яка передбачає, що парламент, уряд і, значною мірою Президент, віддаляються від процедури призначення, звільнення й просування по службі людини в мантії. Ці функції передаються Вищій Раді Правосуддя (ВРП). «Конституцію потрібно змінювати, і ми знаємо: що і як. У цьому нам допомагають, зокрема, і наші європейські колеги», — підкреслив Микола Оніщук.


Член Конституційної комісії Олег Подцерковний упевнений, що такі публічні обговорення покликані легітимізувати пропозиції комісії, а також створити умови для того, щоб суспільство все-таки розглянуло змістовну сторону змін до Основного Закону. «Найважливіше нині — вислухати юристів і громадськість, ще раз зібратися комісією обговорити запропоновані зміни, винести їх Президентові, а потім, сподіваюся, парламентаріям», — вважає Олег Подцерковний. Він сподівається, що найближчим часом, протягом місяця, Конституційна комісія знову збереться, щоб обговорити й прийняти вже остаточну редакцію змін.

Одеська область.