Збір коштів на виготовлення мобільних блокпостів ініціював колектив Вінницького 45-го експериментально-механічного заводу Міноборони України. По одній гривні з кожного дорослого вінничанина — і суми вистачить на один блокпост. Чому держава не дає грошей?

 

— Виготовлення мобільних блокпостів — це ініціатива нашого колективу, — розповідає директор підприємства Микола Чумак. — Все створювали самі — від креслень до монтажу. Перший зразок зробили за власні кошти.

А ось налагодити серійний випуск не просто. Для цього, як нам пояснили, потрібно пройти 15 етапів погоджень і затверджень. Після чого, запевнили у Міноборони, споруда буде прийнята у виробництво та закуповуватися у визначеному порядку. На це знадобиться щонайменше один рік. Чекати ніколи. Такі конструкції уже потрібні, особливо зимою. Бо ж у них можна не тільки від кулі сховатися, а й зігрітися. Тому вирішили звернутися до небайдужих громадян, у яких є можливість гривнею підтримати солдата. Керівники будівельних підприємств і компаній могли б поділитися необхідними матеріалами.


Директор каже: хто надасть найбільшу допомогу, отримає від заводу своєрідний бонус — зможе визначити підрозділ, в який буде передано блокпост.


«Недолік» один — душно


Перший зразок мобільного блокпоста виготовили минулої зими. Тоді на Донбас відправлялися нацгвардійці з вінницької військової частини №3008. Для них на 45-му ремонтували БТРи. Паралельно працювали над мобільним «будиночком». Поспішали завершити роботу до від’їзду підрозділу.


— Креслення деяких деталей доводилося робити в цеху на коліні, — каже конструктор підприємства Петро Лещенко. — Працювали навіть у вихідні. Зате встигли. Наш блокпост повезли у зону бойових дій. Чекали повернення підрозділу, щоб дізнатися, наскільки виправдала себе така конструкція.


— У мобільного блокпоста один недолік — у ньому душно, — розповів кореспонденту «Голосу України» заступник командира частини Віталій Бубело. — Навіть під час сильних морозів блокпост був найтеплішим місцем.
За словами співрозмовника, бойове хрещення конструкція не пройшла, на щастя, під обстріли не потрапила, тому сказати, наскільки захищає від куль і осколків, не має можливості.


Замість вікон — відеокамери


— Ідея створити конструкцію для захисту тих, хто стоїть на блокпостах, у мене виникла після перегляду сюжетів по телебаченню з передової, —продовжує Петро Лещенко. — Прикро було бачити, як хлопці ховаються від дощу і снігу в окопах, у кращому випадку — в бліндажі. Запропонував свій вихід із ситуації — мобільний блокпост. Нині війська відвели з передової. Де вони будуть? У чистому полі. Знову у бліндажах чи окопах. Директор заводу підтримав мене. Підприємство навіть оплатило виготовлення першого зразка.


Мобільний блокпост Лещенка зручний тому, що його можна перевозити з місця на місце. Важить трохи менше п’яти тонн. Конструкція цільна, повністю змонтована в заводських умовах. Піднімай краном, вантаж на автомобіль і доставляй у потрібне місце. У простір між металевими стінками, сталь завтовшки 3 мм, схована базальтова плита. Базальт не горить. Всередині приміщення під стінками встановлено 2-ярусні ліжка на шістьох людей. У центрі буржуйка. Вікон немає, огляд довколишньої території здійснюється з допомогою відеозасобів. Кут огляду — 240 градусів.


— Випробування стінок на міцність здійснювали на полігоні, — розповідає Петро Лещенко. — Конструкцію обстрілювали нацгвардійці. Вона витримує обстріли із стрілецької зброї, крім кулеметів, її не пробивають осколки снарядів. Щодо обстрілів з інших видів, то, звичайно, від них нема захисту. Хоч би якої товщини стіна була, снаряд все одно її проб’є. Треба не стінки зміцнювати, а шукати можливості, як «пригасити» ударну силу.


Вартість конструкції — 200 тисяч 


На думку конструктора Лещенка, блокпост повинен мати зовнішній захист. На підприємстві міркують над тим, як добитися ефекту так званого рикошету.


— «Погасити» силу удару можливо за рахунок тих само мішків з піском чи гравієм, — каже пан Лещенко. — Потрібно шукати, випробовувати. Після потрапляння в них створюється ефект рикошету. Але якщо навіть з допомогою наших конструкцій зігріємо бійця чи врятуємо від кулі, то варто старатися. Тому й ініціюємо акцію із збору коштів на виготовлення мобільних блокпостів.


Загальна вартість одного блокпоста, за нинішніми цінами, становить майже 200 тисяч гривень. На заводі кажуть: по одній гривні з дорослого вінничанина — і буде один блокпост. Підприємства можуть допомогти матеріалами.


Вінницька область.

 

Довідка

 

Кошти слід перерахувати на р/р 26001213994 в АБ «Укргазбанк» МФО 320478, отримувач: ДП «45 ЕМЗ» ЄДРПОУ 08341806 з поміткою «Благодійна допомога на виготовлення мобільного сховища блокпоста (МСБ)».

Додаткова інформація по тел. (0432) 27-49-68, 27-57-59. 50-94-57, https://45emp. com. ua.

Матеріали надсилати на адресу: м. Вінниця, вул. Червоноармійська, 57, ДП «45 ЕМЗ».

 

 

Такий вигляд має мобільний блокпост зовні та всередині. 

 

 

 


Фото надано конструктором Петром Лещенком.