Всі намагаються зрозуміти останні кроки Кремля. Навіщо в’язнути в розтяжці між Україною і Сирією? Що за хитромудрий план вигадав Путін? Одразу два зарубіжні автори, один з Вашингтона, інший з Брюсселя — Робін Еммотт та Філ Стюарт, у «Рейтерс» назвали сирійську авантюру другим фронтом однієї війни, яка спрямована на блокування європейської інтеграції України.

 

В Україні теж шукають причини, чому Путін з православного світу перекинувся в мусульманський. Якщо за часів СРСР озброєна до зубів Радянська армія за десять років не змогла здолати опозиціонерів в Афганістані, то що Кремль зробить в охопленій громадянською війною Сирії. Зав’язне на довгі роки в конфлікті й залишить у спокої Україну. Що ж далі чекати від несподіваного кроку Кремля, точніше Путіна, який останніми роками, як вважає його найближче оточення, особисто визначає зовнішньополітичний курс країни. Ось чому робити прогнози щодо Росії надзвичайно важко, бо це часто рішення однієї людини, ім’я якої — Володимир Путін.


Зрозуміти логіку Кремля — це означає навчитися зчитувати плани Путіна. Ви намагалися порівнювати лідерів інших країн з російським лідером? Як вони ведуть діалоги, як відповідають на непрості запитання, як виглядають на публіці? Спробуйте! І побачите істотну різницю. Путін залишається опером з КДБ, який навіть у ролі президента змушений боязко оглядатися. Його спілкування на публіці — часто звичайне шаманство. Кілька стандартних кроків опера, який хоче справити враження дешевими трюками з розвідшколи. Це проходить раз, два, а далі не спрацьовує, бо трюки повторюються не в дешевій дрезденській пивничці, а на очах у всього світу.


Путін на службі в КДБ ніколи не знімав зірок з неба. Не відрізнявся ані даром передбачення, ані нестандартним мисленням. Звично брав, як і більшість його колег, підготовлену аналітичну довідку, змінював населені пункти та прізвища дійових осіб і знову клав на стіл начальства. Нині він, схоже, далі діє за накатаною схемою.


Логіка Путіна — це копіювання старих сценаріїв. Сирійська розтяжка Кремля — це спроба запустити димову завісу, щоб законсервувати ще один спровокований Кремлем конфлікт в Україні. Як це Росія вже зробила в Придністров’ї, Абхазії та Південній Осетії. Спочатку були щедрі обіцянки, а далі — доля депресивного регіону.


Нічого доброго сирійська авантюра не принесе і прислужникам Кремля на Донбасі. Заморожування і розморожування конфлікту, яке Путін практикуватиме на сході України, призведе до зменшення фінансування та обміління всіх потоків з Росії. Це невдоволення місцевого населення Донбасу, частина якого сподівалась на приєднання до Росії. Якби Кремль мав добрі наміри щодо Донбасу, він би не знищував там підприємства і не проводив політику випаленої землі.


Старі сценарії вже не спрацьовують. Путін вичерпався.