У Донецькій області відбулося відкриття модернізованого контрольного пункту в’їзду-виїзду «Новотроїцьке» і розташованого поблизу, у Волноваському районі, гуманітарно-логістичного центру.

 

Пропускна здатність зросла 


Перенесення контрольного пункту в’їзду-виїзду від селища Бугас у Новотроїцьке дав змогу вивести з «сірої» зони 30 000 осіб. Крім того, завдяки облаштуванню чотирьох смуг руху транспорту, збільшенню кількості прикордонників, які здійснюють перевірку, мінімум утричі підвищена пропускна здатність пункту. Щодоби процедуру перевірки документів на цьому пункті проходять до 7000 осіб.


Гуманітарно-логістичний центр «Новотроїцьке» побудовано з урахуванням першого досвіду роботи такого майданчика поблизу Артемівська, який був відкритий 28 серпня. У Волноваському районі також функціонують аптека, броньований мобільний пункт «Ощадбанку», відділення «Укрпошти», тут продають свою продукцію місцеві виробники. Голова Волноваської райдержадміністрації порушує питання й про перебування в майбутньому тут нотаріуса, для того щоб громадяни мали можливість оформити різні права на нерухомість, зареєструвати дитину тощо.


«Для законослухняних громадян перетин лінії взагалі має бути непомітним»

 


Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський (на знімку праворуч), який брав участь в урочистому відкритті контрольного пункту, підкреслив:

 


— Ми відкриваємо другий справді європейський контрольно-пропускний пункт. Два з половиною місяця тому я бачив тут величезні черги, через які людям доводилося ночувати на узбіччях. Разом із Прикордонною службою ми поставили  завдання збільшити пропускну здатність, щоб наші громадяни, які живуть на тимчасово окупованій території, не страждали від цих проблем.


Перший заступник начальника Прикордонної служби України Василь Серватюк підтвердив, що незабаром планується відкриття оновленого контрольного пункту в’їзду-виїзду на курахівському напрямку, після чого прикордонники почнуть роботу в районі селища Гнутове. Досвід Донецької області Прикордонна служба планує застосувати й на території сусідньої Луганщини.


«Ми хочемо змінити ідеологію роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду, щоб люди розуміли: є стандарти, коли для законослухняних громадян України перетин лінії розмежування взагалі має бути непомітним. Замість черг — доброзичливе ставлення до людей і швидке оформлення. До роботи на КПВВ ми залучаємо місцеве населення. Уже проведено конкурс і розпочато навчання», — відзначив Василь Серватюк.


«Нового кордону немає»


 Павло Жебрівський категорично спростував судження, нібито відкриття сучасного контрольно-пропускного пункту означає закріплення Україною своїх нових кордонів.


«Немає нового кордону, — сказав керівник Донецької області. — Сказано чітко, що це лінія розмежування між тимчасово окупованою й підконтрольною українській владі територіями. Ми сподіваємося й упевнені, що найближчим часом контроль над усіма ділянками кордону буде відновлено. Просто обласна влада все робить на совість, а в майбутньому майданчик логістичного центру можна буде використовувати для організації оптової торгівлі аграрною продукцією».

Донецька область.


Фото прес-служби Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.